Beau diep door het stof na beledigen sikhs: ‘Het spijt me heel erg’

Beau van Erven Dorens is gisteren in zijn talkshow diep door het stof gegaan vanwege het beledigen van de sikhgemeenschap. “Bij deze bied ik mijn oprechte excuses aan”, aldus de RTL-ster.

Beau van Erven Dorens © RTL

Je kon erop wachten dat Beau van Erven Dorens excuses zou gaan maken toen hij een maand geleden bewust de sikhgemeenschap schoffeerde in zijn talkshow. Hij besprak met tafelgast Timur Perlin grapjes die over liedjes worden gemaakt. Eén van die liedjes was een soort zweverig yoganummer, maar dat blijkt een religieus mantra voor sikhs.

‘Ik kom klaar’

Beau sprak over ‘een boeddhistisch mantraliedje, waarin je minutenlang ‘ik kom klaar, zet die h**r op uw site’ hoort’. Sikhs, die op geheel eigen wijze in God geloven, moeten niet zeuren als ze hier aanstoot aan nemen, riep Beau. “Hou toch op man. Dat gedoe! Humor moet altijd een beetje over de rand zijn!”, riep de presentator.

Nou, de sikhs hebben daarop van zich laten horen. En gisteren zaten er drie aan tafel bij Beau. “Ik vind het heel fijn dat jullie hier zijn. Ik moet even uitleggen waarom jullie hier zitten, want een sikh zit niet heel vaak aan tafel in een talkshow.”

Knieval

Hoe is Beau tot die uitnodiging gekomen? “Dit is dus een heel belangrijk mantra voor jullie, waar jullie je gebeden op doen en daar kwam toen een heel ranzige tekst op. (…) Jullie waren ongelooflijk gekrenkt. Gekrenkt tot in het diepst van jullie ziel, omdat ik jullie geloof op die manier krenkte en jullie op jullie ziel trapte.”

“Het gekke is dat ik een paar weken geleden in een taxi zat na een uitzending in Ahoy. In die taxi terug naar Amsterdam, zag ik een man met een heel mooie baard en met een tulband. Die zegt op een gegeven moment, echt in het Haags: ‘Zo, heb ik jou eindelijk even in de auto.’ En die ging me drie kwartier uitleggen waarom het zo beledigend was en ik mijn excuses moest maken.”

Oprechte excuses

Dat heeft Beau nu gedaan. “Bij deze bied ik mijn oprechte excuses aan. Het is helemaal niet mijn bedoeling geweest om jullie allemaal te krenken en de 15 duizend Sikhs en de 30 miljoen die er in de wereld zijn. Ik had gewoon geen idee, ik was er heel erg onbekend mee. Ik dacht: nu wil ik jullie ook beter leren kennen. Daarom ben ik afgelopen vrijdag naar jullie toegegaan.”

Vervolgens werden beelden ingestart van Beau die in een gurdwara staat, het gebedshuis van de sikhs. “Ik was best een beetje zenuwachtig, want ik dacht: straks word ik neergestoken ofzo, of zijn ze echt woedend. Maar jullie waren ontzettend vredelievend en jullie hebben mij uitgelegd hoe ik moet bidden.”

Reacties

De reacties op Twitter zijn opbouwend:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Goed dat Beau door het stof gaat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen