Welmoed Sijtsma: ‘Linda de Mol had leed kunnen voorkomen’

Welmoed Sijtsma denkt dat Linda de Mol leed had kunnen voorkomen door niet te zwijgen over het seksuele wangedrag van Ali B. “Ze had tegen John kunnen zeggen: ‘Hou Ali in de gaten!'”

Welmoed Sijtsma en Jildou van der Bijl © NPO

Linda de Mol heeft onder druk van de Volkskrant bekend dat ze al anderhalf jaar wist van het vermeende seksuele wangedrag van Ali B, dus nog vóórdat dit naar buiten gebracht werd door Tim Hofman. Ze beweert al die tijd niets tegen haar broer John de Mol te hebben gezegd, zogenaamd om de wens van de slachtoffers te respecteren.

Welmoed kritisch

Het riekt naar doofpotten, vindt Op1-presentatrice Welmoed Sijtsma. Zij had gisteren Linda’s rechterhand Jildou van der Bijl aan tafel zitten. “Snap jij dat het in het licht van nu erg ingewikkeld is, omdat alles rond de hele kwestie met The Voice natuurlijk omgeven is door mensen die wegkeken en mensen die het in de doofpot stopten?

Jildou daarop: “Dat is natuurlijk ook zo kwalijk en ernstig. Wij hebben deze vrouwen geholpen. Ik heb nog steeds dagelijks contact met de slachtoffers en ben overal bij geweest, in die zin dat ik samen met hen stappen heb genomen, van: ‘Laten we kijken of Tim Hofman verder kan helpen als wij niet verder komen.’”

‘Je twijfelt aan Linda!’

Linda heeft er dus alles aan gedaan om de slachtoffers te helpen, aldus Jildou. “Nu wordt er gedacht alsof wij iets in de doofpot hebben gestopt en dat vind ik echt afschuwelijk. Waarom zouden we dat doen?”

Jort Kelder, de co-host van Welmoed: “Nou, er zijn verbanden met de familie De Mol. Het ligt wel een beetje voor de hand deze gedachte, hè?”

Jildou: “Dat vind ik niet, want dan twijfel je eigenlijk aan de integriteit van zowel Linda de Mol en misschien ook wel John de Mol. Als John de Mol zou zeggen van: ‘Ik wil het niet weten als iemand zegt dat die verkracht wordt, laat het maar lekker zitten want mijn programma is belangrijker’… Zo zit hij niet in elkaar.”

Leed voorkomen

Welmoed blijft het lastig vinden. “Ik snap wat je zegt, hè, dat je niet zomaar zo’n verhaal gaat brengen, maar het feit is wel dat jullie op de hoogte waren van iets wat daarna dus nog gewoon door kon gaan.”

“Al had Linda tegen John de Mol gezegd: ‘Ik kan niet zeggen van wie het komt, maar hou Ali B extra in de gaten, want het is een superprominent figuur binnen jouw programma’s.’ Als ze zo’n goede band hebben als broer en zus, had ze dat toch kunnen zeggen en dan was er toch misschien meer leed voorkomen? Of is dat een gekke gedachte?”

‘Zo is het niet gegaan’

Daar had Jildou geen goed antwoord op. “Nee, dat is helemaal geen gekke gedachte en ik snap ook wel dat je zo denkt, maar zo is het niet gegaan. Linda heeft zich aan de vertrouwelijkheid gehouden die ik aan haar heb gevraagd en de slachtoffers aan mij hebben gevraagd en ik aan hen heb beloofd. Iedereen wordt al in de gaten gehouden zeg maar…”

Fragment

Een fragment uit Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen