Ali B nog steeds in Dubai: ‘Kan hij uitgeleverd worden aan Nederland?’

Het is maar goed dat Ali B zich deze winter schuilhoudt in Dubai, want in Almere kan hij zich momenteel niet meer vertonen. Als hij daar blijft en het OM hem wil hebben, kan hij dan worden uitgeleverd?

Ali B © Instagram

Ali B is de lockdown in Nederland ontvlucht om te overwinteren in Dubai. Aan het gepoch met zijn luxeleven in het emiraat is vorig weekend plotseling een eind gekomen, toen de rel rondom The Voice of Holland losbrak. Sinds afgelopen donderdag weten we allemaal dat er twee aangiftes van verkrachting liggen tegen de rapper.

Langdurige gevangenisstraf

Het is onduidelijk wanneer de rapper weer van plan was om terug te keren naar zijn villa aan de Almeerse Noorderplassen, maar volgens Evert Santegoeds kan hij zijn retourticket maar beter annuleren. Of omboeken naar Marokko. “Er is voor Ali B denk ik weinig eer meer te behalen in Nederland na deze verhalen”, zegt hij.

Volgens kenners is er een reële kans dat Ali in Nederland vervolgd wordt. “Dat wordt een paar jaartjes zitten voor Ali is de inschatting van de deskundigen hier”, twittert Marianne Zwagerman. En John van den Heuvel: “Als er sprake is van verkrachting, dan praat je over een langdurige gevangenisstraf.”

Uitleveringsverdrag

Johnny de Mol vraagt zich af of Ali zich wel kan blijven verstoppen in Dubai. “Stel dit wordt doorgezet: Ali zit momenteel in Dubai, zou hij uitgeleverd kunnen worden?”, vraagt hij zich af in HLF8.

Topadvocaat Gerard Spong daarop: “Voor zover mij bekend is er geen uitleveringsverdrag tussen Dubai en Nederland, maar ook buiten een verdrag om kan uitgeleverd worden. Als Nederland daarom vraagt, kan Dubai dus besluiten om Ali aan te houden en uit te leveren.”

Net als Taghi

Johnny: “Ik ken één geval waarin dat gebeurd is vorig jaar.”

Gerard: “Ja, Taghi.”

Özcan Akyol: “Moeten ze eerst niet zo’n aangifte toetsen?”

Gerard: “Nee, meestal wordt zo’n aangifte door de staat die het verzoek krijgt niet getoetst. Het hangt er een beetje van af. Er zijn staten waar dat wel zo is. Als wij vanuit Amerika een uitleveringsverzoek krijgen, dan moet de rechter hier in Nederland beoordelen of er zogeheten prima facie evidence is. Dat is niet in alle uitleveringsverdragen zo. Dan is het voldoende als de verzoekende staat stelt: ‘We willen die man voor dat en dat.’”

Schulderkenning

Johnny: “Zo ver is het nog niet, maar het zóu kunnen.”

Gerard verwacht echter dat Ali vrijwillig naar Nederland terugkeert. “Ja, Ali zal natuurlijk wel naar Nederland komen, want als hij in Dubai blijft is dat een verkapte schulderkenning.”

Zelf ontkent Ali alle beschuldigingen. Zijn advocaat Bart Swier: “Ali was absoluut geschokt door wat hij daar heeft gezien, geschokt over alle verhalen die niet over hem gingen, maar ook geschokt door de verhalen die wél over hem gingen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen