Tim Hofman levert kritiek op Angela de Jong: ‘Ze snapt het niet’

Tim Hofman levert felle kritiek op Angela de Jong. Hij vindt het onzin dat de AD-diva suggereert dat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat nu de Meilandjes worden gecanceld.

Tim Hofman en Angela de Jong © NPO

Terwijl Marc-Marie Huijbregts in de talkshow Beau volledig over de Meilandjes aan het heen kotsen was, sprong Angela de Jong bij concurrent Op1 in de bres voor de tv-familie. Zij stelt dat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat omdat de tv-familie alle commerciële samenwerking heeft zien wegvallen vanwege hun islamstandpunt.

Vrijheid onder druk

Angela aan tafel bij gastheer Jort Kelder: “Het is in Nederland steeds lastiger om gewoon te zeggen wat je denkt. De vrijheid van meningsuiting staat echt onder druk.”

Je kunt niets zeggen over de islam, aldus Angela. “Wat zou er zijn gebeurd op het moment dat ze had gezegd dat ze een non op een pinguïn vindt lijken? Of dat ze de dames in Staphorst met hun zwarte rokken en zwarte kousen op een pinguïn vindt lijken? Denk jij dat we dan ook zo’n rel hadden gehad?”

Jort: “Nee.”

Bottom line

De islam is een wel héél gevoelig onderwerp in dit land, zegt Angela. “De bottom line is: op het moment dat Erica Meiland die opmerking had gemaakt over nonnen, was er nooit een cancelactie gekomen en daar was niemand over gevallen. Het feit is dat wij in dit land anders omgaan met de islam dan met ieder ander geloof.”

Erica Meiland heeft vrouwen in boerka’s met pinguïns vergeleken. Niet zo’n punt, vindt Angela. “Er zijn bepaalde onderwerpen gewoon taboe in Nederland, waar je niet aan mag komen. Zelfs niet als je een heel onschuldige vergelijking maakt. Dat vind ik een hellend vlak.”

SBS 6-exit?

Eén van de weinige partijen die de Meilandjes níet cancelt, is SBS 6. Volgens het AD eist de moslimgemeenschap dat de zender van John de Mols topt met de tv-familie. “Een grote groep mensen in onze samenleving wordt weggezet en gedemoniseerd”, klinkt het. “Talpa lijkt ervoor te kiezen om weg te lopen voor zijn verantwoordelijkheid.”

“Als Talpa mijn klant zou zijn, dan zou ik dat absoluut adviseren”, aldus markstrateeg Nadine Ridder in Op1. Angela daarop: “Nee, dat denk ik niet. Kijkcijfers zijn het belangrijkst. Ze zijn ook achter VI blijven staan, dus dat zullen ze hier ook doen. Dit waait wel weer over en dan komen de mensen schoorvoetend terug.”

Tim reageert

Tim vindt dat Angela onzin kletst. Er staat volgens hem niets onder druk. “Nee maar jongens, vrijheid van meningsuiting is iets tussen de staat er burger: wat en hoeveel mag je zeggen zonder daarvoor gestraft te worden door de staat? Daar heeft een matrassentoko niks mee te maken: die wil gewoon geen gezeik en haar klanten niet kwijt raken”, twittert hij.

Wat is er volgens hem aan de hand? “Zaak Meiland gaat over eventueel veranderende fatsoensnormen, wie heeft de macht tot onderdrukken met woorden en waar ligt de onderlinge grens en waarom. dat is een ander gesprek.”

‘Ze is gestoord!’

Oud-NOS-baas Hans Laroes is feller: “Je bent volkomen gestoord (en in ieder geval geen echte journalist) als je het opzeggen van een sponsorcontract ziet als aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Net zo gestoord als de redactie van een talkshow die zegt: ‘Ja, goed item! Bellen die vrouw!’”

Daarna retweet Hans: “Wanneer wordt die babbelende appelbeignet eens gecanceld?”

Nieuwsuur-ster Eelco Bosch van Rosenthal: “Vandaag in niet-begrijpen-wat-vrijheid-van-meningsuiting-betekent.”

Fragment

Angela in Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland onder druk staat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen