Linda de Mol ontkent discriminatie van ‘weggemoffelde’ Edsilia Rombley

Linda de Mol ontkent dat zij Edsilia Rombley zou discrimineren vanwege haar huidskleur. Het is een inhoudelijke keuze dat ze aan de binnenkant van haar jaarlijkse inklapcover stond, zegt ze.

Linda de Mol © SBS, Linda

Het tijdschrift van Linda de Mol heeft aan het eind van het jaar altijd een extra grote inklapcover. Een deel van de cover is dan alleen zichtbaar als de lezer de bladzijde omslaat. De cover was dit jaar veelbesproken omdat coronaminister Hugo de Jonge erop stond. Critici ergeren zich aan zijn gretigheid om mee te werken aan glamourshoots.

Linda ontkent discriminatie

Volgens publiciste en curator Janice Deul is er echter nog iets veel kwalijkers aan de hand met die cover. Zij schrijft in De Limburger dat de cover de vooroordelen bevestigt ‘die rond Zwarte mensen bestaan’. ‘Zangeres Edsilia Rombley staat op de cover van LINDA pas na de vouw, het verbaast columnist Janice Deul niet meer’, kopt de krant.

Linda reageert in de VARAgids: “Tsja. We hadden voor het nummer Oh wat een jaar mensen uitgenodigd die in 2021 gezichtsbepalend waren en die iets bijzonders hadden meegemaakt. Onder anderen André van Duin, Raven van Dorst, Rob Kemps, Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Edsilia Rombley.”

Edsilia niet weggemoffeld

Edsilia is niet weggemoffeld, zegt Linda. “Als bladenmaker willen we de mooiste cover maken. En dan ga ik niet zover dat ik denk: Edsilia mag niet binnenin staan. Zo werkt het niet. Zulke kritiek is weleens pittig. Je doet het niet snel goed. Maar dat geldt voor meer dingen momenteel, daar moeten we maar mee leren leven.”

De tv-koningin benadrukt dat diversiteit hoog in het vaandel staat bij haar tijdschrift. “Wij hebben voor diversiteit bij LINDA. een speciale commissie in het leven geroepen en zijn op de goede weg.”

Bellen met Hugo

En wat vond Linda van de kritiek op Hugo’s verschijning op de cover? “We hebben wel even contact gehad omdat ik het tumult en de nare reacties enorm vond. We hadden iets van ophef verwacht, maar dat het zo heftig zou zijn… Ik dacht bij sommige journalisten nou nou.”

Wat zei Hugo tegen haar? “Welcome to my world. En dat is erg genoeg. Zelfs verschrikkelijk. Wat dat betreft is het zeker geen prettige tijd nu. Over sommige onderwerpen houd ik daarom mijn mening even voor me.”

Cover

De bewuste cover van de LINDA:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begrijpt u überhaupt dat Edsilia Rombley op de presentatie van het Eurovisie Songfestival werd gezet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen