Défano Holwijn heeft nog steeds geen talkshow: ‘Ik ben niet wit’

Défano Holwijn riep bijna vier jaar geleden dat hij binnen vijf jaar een eigen talkshow op televisie wil. Die is er echter nog steeds niet. Hij ziet de verklaring in zijn huidskleur. “Het is wat het is.”

Défano Holwijn © Nigello Miguel

Na jarenlang te hebben gerammeld aan de deur van het Media Park, kreeg Défano Holwijn afgelopen mei zijn eerste televisieshow: TV Avondklok. Het resultaat? Er keek anderhalve man en een paardenkop naar. Die marginale 56.000 kijkers van Defáno nodigen natuurlijk niet uit om hem een talkshow te geven, maar zelf ziet hij dat anders.

‘Je voelt het gewoon’

‘Had je als je niet van Surinaamse komaf maar wit was geweest al wel een eigen talkshow op tv gehad?’, vraagt NRC Handelsblad hem. Défano daarop stellig: “Zeker.”

Hoe zit dat dan? “Ik heb genoeg gesprekken gevoerd in Hilversum met mensen die mij graag wilden hebben, maar dan op een gegeven moment zeggen: ‘Daarboven heerst een bepaald systeem, een bepaalde hiërarchie, dus tja …’ Ze zeggen natuurlijk niet dat het komt omdat ik zwart ben. Maar dat voel je gewoon.”

Oude witte mannen

Défano denkt dat de witte mensen hem buiten de deur houden. “Men is banger om fouten te maken met een donkere man dan met een witte man. En Hilversum wordt gedomineerd door oude witte mannen. Ik ben er niet boos over, het is wat het is.”

Wat vindt hij zelf dan van die 56.000 kijkers voor zijn tv-debuut met TV Avondklok? “Die tv-show is niet gemaakt voor de kijkcijfers. Mijn doelgroep kijkt geen tv.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Waarom denkt u dat Défano Holwijn nog steeds geen talkshow heeft?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen