Lale Gül na Erica Meiland-rel: ‘Nederland heeft een probleem’

De bedreigingen aan het adres van Erica Meiland bewijzen dat onze samenleving een probleem heeft, zegt schrijfster Lale Gül. “We kunnen het niet zomaar op z’n beloop laten gaan.”

Erica Meiland en Lale Gül © SBS, NPO

Het is volgens Lale Gül, die bekend werd dankzij haar islamkritische debuutroman, zorgwekkend dat Erica Meiland zoveel controverse oproept met haar uitspraken. Zij vindt de mening van de SBS 6-ster over de islam en hoofddoekjes namelijk helemaal niet zo heftig. “Heel veel vrouwen in Iran kunnen haar de hand schudden.”

Lale verbaasd

Lale neemt het in Goedemorgen Nederland op voor Erica. “Ik vind dat we juist massaal verontwaardigd moeten zijn over de bedreigingen die Maxime heeft gekregen. Dat is echt ongehoord. Iedereen is echter verontwaardigd over de uitspraken van Erica. Dat vind ik een beetje scheef.”

Erica’s uitspraken zijn ’totaal niet heftig’, zegt Lale. “Mensen roepen dan racisme en intolerantie, maar dat vind ik overdreven. Er wordt met twee maten gemeten, want over christenen die beledigd worden ontstaat ook geen ophef. En als het over de islam gaat – helaas – is het gevolg altijd bedreigingen en dat iedereen roept: ‘Dit is echt racisme!’”

Probleem

Onze samenleving heeft een probleem, aldus Lale. “Ik denk wel dat we als samenleving een probleem hebben op het moment dat vooral heel jonge mensen met een biculturele achtergrond het blijkbaar niet vinden kunnen dat ze worden gekwetst of hun religie of hun eer wordt beledigd door uitspraken van bijvoorbeeld een Erica, een cartoonist, een cabaretier of een schrijfster.”

Ze vervolgt: “Daar moeten we met z’n allen wat aan doen. We kunnen het niet zomaar op z’n beloop laten en wachten tot er een volgende Samuel Paty valt ofzo.”

Vrouwen in Iran

Veel gesluierde vrouwen zullen zich gesteund voelen door Erica, denkt Lale. “Erica vindt dat een boerka of een hoofddoek symbool staat voor onderdrukking. Ik denk dat heel veel vrouwen in Iran en Saudi-Arabië haar daarin de hand schudden, dus dat is helemaal geen heftige of controversiële mening.”

Medegast Joost Eerdmans: “Heb je er een mening over, dan heb je een probleem en word je bedreigd. Dat moet veranderen. Het is heel goed dat jullie Lale uitnodigen, want dit moet gezegd worden. Dit vinden heel veel mensen in Nederland, het is helemaal niet zo gek.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Lale Gül vaste gast moet worden in de nieuwe dagelijkse VI-talkshow?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen