Ron Fresen maakt duidelijk bij Eva Jinek: ‘Ik ga nog niet dood’

Ron Fresen zat gisterenavond aan tafel bij Eva Jinek om korte metten te maken met het idee dat hij met één been in het graf staat. “Sorry, niets is minder waar. Ik voel me nog steeds kerngezond.”

Ron Fresen © RTL

Het was donderdagochtend een verrassing: Ron Fresen maakte in een persbericht van de NOS bekend dat hij per 1 mei vertrekt als politiek duider van het Journaal. De reden? Het is een zware baan die veel tijd vergt. Een paar uur later gooide de Volkskrant een interview met Ron online waarin hij onthult ongeneeslijk ziek te zijn.

Kerngezond

Na elf jaar kankervrij te zijn geweest, bleek in 2018 dat de kanker was uitgezaaid en hij uitbehandeld is. Pas nu is hij daarmee naar buiten gekomen en dat heeft geleid tot geschokte reacties. “Je kan gerust zeggen dat er een trein over me heen is gedenderd. Mijn telefoon stond roodgloeiend en de appjes stroomden binnen”, vertelt hij in Jinek.

Het is voor Ron zelf geen nieuws meer. “Ik weet zelf al drie jaar dat ik prostaatkanker heb en ik weet wat het wel is en niet is. Het is een vervelende ziekte en in mijn geval inderdaad niet meer te genezen, maar ik zit hier en voel me kerngezond en superfit. Ik heb eigenlijk nooit ergens last van.”

‘Ik ga nog niet dood’

Het is absoluut niet zo dat hij op sterven na dood is, benadrukt Ron. “Ik weet ook dat er nog van alles mogelijk is aan behandelingen en dat er nog voldoende perspectief is. In de beeldvorming is het: hij stopt, hij is ongeneeslijk ziek en het derde deel kan je invullen: de man gaat dood. Zo werd ook op het verhaal gereageerd.”

Niets is minder waar. “Ik zat ernaar te kijken en er werd over mij gesproken alsof ik al bijna dood was. En sorry, niets is minder waar. Ik voel me nog steeds kerngezond en er is nog volop perspectief.”

Goede context

Ron is vanaf nu graag open en eerlijk over zijn gezondheidssituatie, al vindt hij het ook wel een beetje spannend. “Het is confronterend en heftig als je ermee naar buiten gaat. Ik vind dat je er normaal over moet doen en normaal over moet praten. Daarom zit ik ook hier. Maar alles wel in de goede context als het kan.”

Lucky TV

Aan het eind van de uitzending van Jinek werd Ron getrakteerd op een speciale Lucky TV, waar hij hartelijk om kon lachen:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u fan van Lucky TV?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen