Frans Bauer geeft zijn mening: ‘Of ik voor Zwarte Piet ben?’

De intocht van Sinterklaas komt dichterbij, dus tijd om de jaarlijkse zwartepietendiscussie weer op te starten. Hoe staat Frans Bauer er precies in? Is hij net als veel van zijn fans vóór of is hij toch tegen?

Frans Bauer © BNNVARA

Frans Bauer weet de tongen de laatste tijd flink te roeren met zijn vaccinatiestandpunt. De volkszanger wil zijn fans namelijk niet adviseren om zich in te laten enten tegen het coronavirus. Zelf voelt hij zich als oud-coronapatiënt bijvoorbeeld beter beschermd met zijn natuurlijke afweer. Maar hoe staat hij eigenlijk in de zwartepietendiscussie?

Zwarte Piet

Als Frans te gast is in de tv-show Boerderij van Dorst komt hij er tijdens een gesprekje met Raven van Dorst en Ronnie Flex niet onderuit. Hij wordt gevraagd zich uit te spreken over deze discussie.

Het is belangrijk dat iedereen zich trots kan voelen, vindt Frans. “Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: ‘Iedereen is trots op zijn afkomst.’ Zo ben ik trots op het woonwagenmilieu. Daar hangen ook allerlei stigma’s omheen. Het ergste is als je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort. Gelijkheid vind ik gewoon heel belangrijk. Dat vind ik een heilig goed.”

Pakjesboot

Kan het iets concreter? ” Je kunt je dan op glad ijs begeven, van: ‘Wat vind je van de zwartepietendiscussie?’ Kijk, ik heb ooit een keer meegedaan in een Sinterklaasfilm. Toen was ik de kapitein van de Pakjesboot. Dat vond ik destijds heel mooi om te mogen doen, maar ik heb nooit nagedacht over dat dat iemand zou kunnen beledigen.”

“Dat was in mijn jeugd ook nooit”, vervolgt hij. “Maar goed, als je erover gaat nadenken en je je gaat verplaatsen in de schoenen van een ander, dan denk je: wacht eens even, daar moet je misschien anders mee omgaan. Verandering is ook niet slecht in het leven, zeg ik altijd.”

Tegen Piet

Het is evident dat Frans uiterst voorzichtig praat om zijn fans niet voor het hoofd te stoten. Hij vervolgt: “Je moet je ook openstellen voor een ander. Als dat nou het ultieme geluk brengt voor iedereen, wat maakt dat dan uit?”

Raven probeert het hoge woord eruit te krijgen: “Dus wat jou betreft hoeven we ons niet vast te houden aan Zwarte Piet?”

Frans: “Nee.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat de zwartepietendiscussie dit jaar laat op gang komt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen