Eva Jinek krijgt excuses na keiharde aanval: ‘Ik schoot door’

Eva Jinek krijgt excuses van Johan Fretz na zijn meedogenloze kritiek op de presentatrice. Hij verweet de talkshowhost van RTL 4 totaal geen ruggengraat te hebben en dat betreurt hij.

Johan Fretz en Eva Jinek © NPO, RTL

Eva Jinek vindt het prima dat haar collega Humberto Tan felle kritiek heeft geuit op Thierry Baudet, maar stelt ook dat hij dat niet te vaak moet doen. En juist dat leidde tot enorme ergernis bij Parool-columnist Johan Fretz. “Liever te vaak dan helemaal nooit”, sneerde hij op Instagram. Maar dat was niet het enige.

Ruggengraatloze Jinek

Wat zei Johan nog meer? “Ik voegde er aan toe dat we zo’n ruggengraat vast niet konden verwachten van iemand die een hele aflevering aan Wilders en zijn katten wijdde.”

Daar heeft de columnist nu spijt van. Hij vindt dat hij ‘bovenmatig fel’ was. “Een vriendin sprak mij daarop aan. Ze zei dat Jinek alleen een instartje van Wilders met zijn katten had gemaakt en dat mijn sneer neigde naar stemmingmakerij. Ik werd daar eerst boos over, maar mijn slide was feitelijk dus wel onjuist en ik haalde ‘m dan ook meteen weg.”

Heat of the moment

Het was geen handige sneer, vindt Johan. “Na wat nadenken dit weekend kom ik tot de conclusie dat ik beter moet zijn dan die sneer: fel kritisch zijn: ok, maar zulke harde persoonlijke sneren uitdelen over iemand’s ruggengraat, nee: staat me niet.”

Het gaat allemaal om zorgvuldigheid, vervolgt hij. “Iets dat in mijn columns vrijwel altijd goed gaat omdat ik daar elk woord wik en weeg, maar op een slide (Instagram-story, red.) schiet je soms wel eens door in the heat of the moment.”

Extreem pijnlijk

Johan blijft er wel bij dat hij het ‘extreem pijnlijk’ vindt dat Eva haar huiscabaretier Martijn Koning vorig seizoen afviel, omdat door hem Thierry Baudet was weggelopen van tafel. “Terwijl die niets anders had gedaan dan Baudet confronteren met zijn eigen racistische uitspraken. Waarom was ze niet achter Koning blijven staan?”

Heel vreemd, vindt Johan. “Dat ze nu ook nog Tan bekritiseerde, in uitgerekend deze week: het landde bij mij totaal verkeerd. En ja: ik vind ook dat als je over katten praat met Wilders, die een hele bevolkingsgroep trakteert op ‘Minder minder’, je zijn diep racistische gedrag normaliseert en legitimeert. Je plaatst hem in de mainstream.”

Niet chic

Dat vindt Johan kwalijk. “Dat verdient felle kritiek, maar in de emotie van de week schoot ik te ver door. Want Eva Jinek is natuurlijk niet als persoon te definiëren aan de hand van twee momenten. Dat vind ik niet chic en gepast van mezelf, het staat me niet. De kritiek draagt dan ook niets meer bij. Beter doen dus. Excuus. Tot zover!”

Solliciteert hij nou naar een plekje aan de talkshowtafel van Eva? Nee, dat is het niet, benadrukt hij. “Dit is geen lonken naar bezoekjes aan die talkshow, want ik zit daar nooit meer. Wilde hier gewoon even op terugkomen.”

Instagram

Jinek en Wilders:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek krijgt kritiek op het katteninterview met Geert Wilders. Terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen