Talitha Muusse voelde zich onveilig tijdens mediarel: ‘Heel eng’

Talitha Muusse voelde zich heel erg onveilig tijdens de mediarel over haar vertrek bij Op1. “Ik was er wel echt even een week heel goed ziek van. Het is een heel eng gevoel”, aldus het televisietalent.

Talitha Muusse © Op1

Het Op1-avontuur was van korte duur voor Talitha Muusse. Ze was aan het begin van dit jaar enkele weken de co-host van Sven Kockelmann in de late talkshow op NPO 1, maar vertrok vanwege een meningsverschil met de top. Ze had namelijk haar afkeuring uitgesproken over minister-president Mark Rutte en daarom werd ze op de vingers getikt.

Basisveiligheid

Er ontstond een hele rel over in de media en dat vond Talitha best wel pittig, vertelt ze in de podcast De Nacht van Rutger. “Ik was er wel echt even een week heel goed ziek van. Het is een heel eng gevoel. Je hebt vast ook meegemaakt dat je erg veel kritiek kreeg of gecanceld werd, dat doet echt iets.”

Hoe voelt dat? “Ik had het gevoel alsof je basisveiligheid even aan het wankelen wordt gebracht ofzo. Ik vond het een heel heftige storm. Ik ben alleen, dus dan zit je gewoon even op je appartementje met je kat, terwijl je op social media drie dagen lang trending topic bent en dingen voorbij ziet komen.”

Babyboomerpubliek

Er stonden gelukkig wel mensen voor haar klaar. “Ik heb zeker wel mensen om me heen, maar het was gewoon pittig op dat moment. Ik heb wel goede vrienden gehad die even langskwamen en bij me bleven, maar ik wens het niemand toe om onderdeel te zijn van een mediarel. Dat is gewoon hartstikke rot.”

Begrijpt ze de heftige reacties? “Ik vond het wel bizar om mee te maken dat er zulke heftige reacties waren. Aan de andere kant begrijp ik het wel, want het is gewoon een babyboomerpubliek van 65-plus dat gewend is naar vaste gezichten te kijken. En in één keer zit daar iemand met donker haar, een jong meisje, en dan is het: wie ben jij dat jij mij opeens de wereld gaat uitleggen?”

Shockerend

Presentator Rutger Castricum cynisch: “Dus het zijn nu weer de kijkers? Die zijn oud en die hebben zich niet genoeg verdiept in jou?”

Talitha: “Ik begrijp dat het voor hen echt shockerend is, want de zender NPO 1 is een instituut. Mijn vader kijkt ook op die manier naar de NOS en naar ‘Nederland 1’. Maar jongeren kijken zo helemaal niet naar talkshows of zenders. Vanuit mijn beleving is het gewoon weer een andere manier om mijn boodschap te verkondigen.”

Welmoed

Volgens Talitha waren het ‘alleen maar mensen van boven de 50 en 60’ die kritisch over haar waren. Rutger: “En waarom lukt het met Welmoed wel dan? Die is van dezelfde leeftijd.”

Talitha: “Nou ja, het is natuurlijk wel gelukt. Ik vind dat het wel is gelukt.”

Rutger: “Maar je bent wel weg.”

Talitha: “Ik ben zelf weggegaan omdat ik niet kritisch kon zijn op de VVD. Zij uit zich niet kritisch over de politiek. Ja, dat is haar keuze.”

Giovanca

Rutger: “Even los daarvan: je zegt dat je veel kritiek kreeg op Twitter, maar waarom krijgt Welmoed dat dan niet?”

Talitha: “Die krijgt dat ook. Iedereen. Als je gewoon gaat kijken naar #op1, dan krijgt Giovanca het meeste. Daar zit een racistisch tintje onder. Welmoed, Jort, iedereen krijgt er gewoon flink van langs. Volgens mij kreeg alleen Sven geen kritiek toen hij het presenteerde. Hij kreeg meer praise dan kritiek.”

Podcast

De bewuste podcast met Rutger Castricum en zijn gast Talitha Muusse:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Waarom denkt u dat Talitha Muusse veel kritiek kreeg?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen