Jochem van Gelder van 1,7 miljoen naar 170.000 kijkers: ‘Geeft rust’

Jochem van Gelder was vroeger een erg bekende tv-presentator. Op het hoogtepunt van zijn carrière wist hij met de NPO-hit Praatjesmakers 1,7 miljoen kijkers te boeien. Nu is hij blij met 170.000 kijkers.

Jochem van Gelder © SBS, Elvin

Jochem van Gelder had met Praatjesmakers goud in handen, maar hij vertrok in 2009 bij KRO-NCRV omdat hij zich ondergewaardeerd voelde door de omroep. Achteraf gezien blijkt de presentator zich enorm te hebben overschat; de zenders stonden niet bepaald in de rij voor Jochem.

Jochems kijkcijferval

Uiteindelijk hapte SBS toe, waar hij shows als We Are Family maakte, maar in 2017 ontsloeg John de Mol hem uit woede. En nu maakt hij een programmaatje over de Wegenwacht bij RTL 5. Van 1,7 miljoen naar 170.000 kijkers in tien jaar tijd: een behoorlijke domper.

Heeft Jochem nog ambitie? “De ambities op werkgebied zijn er nog steeds, maar ik kan tegenwoordig veel makkelijker relativeren en me niet zo druk meer maken over van alles en nog wat”, vertelt hij in TROS Kompas.

‘Het geeft rust’

Het doet hem allemaal niet meer zoveel. “Vroeger was ik er altijd mee bezig of iedereen me wel aardig en leuk vond, maar dat heb ik afgeleerd. En hoe minder ik me daarover druk maakte, hoe aardiger ik gek genoeg werd gevonden. Met negatieve kritieken kan ik nu ook veel beter omgaan. Dat is het voordeel van de luwte waarin ik nu zit.”

Nu er bijna niemand meer naar Jochem kijkt, krijgt hij ook weinig commentaar. “Met een miljoen kijkers krijg je meer meningen dan met 200.000. Ik weet inmiddels dat als je positief bent, hard werkt en eropuit gaat, er altijd wel wat komt. Dat geeft me rust.”

Zzp’er

Jochem heeft nog altijd geen vaste omroep; hij is zzp’er. “Alweer vijf jaar inderdaad. Dat was destijds noodgedwongen omdat mijn contract bij SBS 6 niet meer werd verlengd, maar ik heb van de nood een deugd gemaakt en dat is me uitstekend bevallen.”

“Je moet gewoon keihard aan de bak, niets is vanzelfsprekend. Je moet vooral niet gaan zitten mokken, want dan is de spiraal naar beneden een feit. Gelukkig kon ik al vrij snel programma’s maken bij Omroep Gelderland.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft Jochem van Gelder zichzelf overschat ten tijde van zijn Praatjesmakers-exit?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen