Makers Kaag-docu: ‘Dat van die gordel? Meenden we niet echt!’

De makers van de VPRO-docu over Sigrid Kaag bevestigen dat ze bedrijven hebben benaderd om met special effects een autogordel in een van de scènes te monteren. “Maar dat was niet serieus.”

Sigrid Kaag © NPO

Sigrid Kaag en de VPRO liggen behoorlijk onder vuur, omdat de twee partijen wel héél erg met elkaar aan het sparren waren over de totstandkoming van de ‘onafhankelijke’ documentaire over de D66-leider. De makers van de docu, VPRO-regisseur Shuchen Tan en producent Monique Busman van tv-huis De Familie, laten nu van zich horen in het NRC.

Hetze

Shuchen en Monique blijken zich behoorlijk aan alle ophef te ergeren. Het is volgens hen een hetze. “Dit was geen onschuldig wobverzoekje dat toevallig bij Geenstijl uitkwam. Dit is een bredere campagne”, zegt Shuchen.

“En het cynische is: onze film gaat daar deels over. Over hoe dit soort hetze-achtige campagnes een soort modus operandi zijn geworden. Kaag heeft daar al drie jaar mee te maken. Wij nu ook.”

Special effects

Toch roepen de wobdocumenten, door wie ze dan ook zijn aangevraagd, legitieme vragen op. Het team van Kaag blijkt allerlei passages uit de documentaire te hebben laten verwijderen en eiste zelfs dat een scène waarin ze geen autogordel draagt uit de documentaire geknipt zou worden.

De VPRO-makers trokken vervolgens álles uit de kast om deze onwelgevallige scène te manipuleren. Ze deden bijvoorbeeld navraag bij twee gespecialiseerde bedrijven. “En wat je er ook aan doet, het blijft zichtbaar, zelfs na 30 dagen SFX-bewerking”, lieten de makers vervolgens aan Kaags team weten.

Gordelgate

Producent Monique geeft nu een geestige draai aan gordelgate: “We werden behoorlijk lastiggevallen door Kaags team. En ik wilde er vanaf. Dus toen liet ik ze zien: kijk, jongens, ik heb er álles aan gedaan, maar het kan niet. En de scène blijft erin. Ja, ik heb gebeld naar dat bedrijf. Maar dat dit serieus was, geloof je toch niet?”

“Natuurlijk gingen we dat niet doen. Dan had ik D66 gemaild: je kan ervan maken wat je wilt, maar dit is onze film. Nu lees je in de kranten: ‘Ze hebben er een gordel in willen shoppen’. Doe normaal, denk ik dan! Natuurlijk niet.”

Reacties

Er wordt behoorlijk cynisch gereageerd op dit NRC-interview met de VPRO-dames. “Stel je voor dat Holleeder zou zeggen: ‘Ja, ik heb gebeld met de vraag hoeveel het zou kosten om Cor van Hout om te leggen, maar dat dit serieus was geloof je toch niet?’ Wat een ontluisterend interview dit, met de makers van de Kaag-propagandafilm”, zegt tv-kenner Rob Goossens.

BNR-sterjournalist Thomas van Groningen: “‘Dit was geen onschuldig wobverzoekje’, zeggen de makers van de Kaagdocu in NRC. Want stel je toch eens voor dat er informatie wordt opgevraagd over een minister, partijleider en momenteel mede-auteur van een aanzet tot een volgend regeerakkoord. Hoe durven ze!”

En oud-Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs: “VPRO zond maar liefst 2 verschillende documentaires uit over één politica/diplomaat Sigrid Kaag in 5 jaar. Met dezelfde makers. Journalistiek ongezond.”

Robs draadje

Het Twitter-draadje waarin Rob Goossens het NRC-interview analyseert:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Het gordelvoorstel was 'niet serieus bedoeld'. Gelooft u dat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen