Sigrid Kaag en VPRO onder vuur na bizarre onthulling: ‘Politieke tijdbom’
D66-leider Sigrid Kaag en de publieke omroep VPRO liggen enorm onder vuur vanwege gekonkel rond de totstandkoming van haar tv-documentaire op NPO 2. “Dit is een politieke tijdbom.”
De nieuwssite GeenStijl heeft via een WOB-procedure meer dan tweehonderd pagina’s in handen gekregen over de totstandkoming van de VPRO-documentaire ‘Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof’, die begin januari 306.000 kijkers trok naar NPO 2. Hieruit blijkt dat D66 vergaande zeggenschap had over de zogenaamd ‘journalistieke’ tv-film.
Gordel
D66 wilde een aantal fragmenten uit de documentaire laten verwijderen, waaronder een fragment waarop ze in de auto zit zonder autogordel. De makers hebben vervolgens diverse partijen benaderd met de vraag of zij een autogordel in het fragment konden monteren.
“We hebben er gisteren twee gespecialiseerde bedrijven naar laten kijken, en wat je er ook aan doet, het blijft zichtbaar, zelfs na 30 dagen SFX-bewerking”, klinkt het. “Behalve dat Sigrid in de film de gordel overal ter wereld niet om heeft, is het voor de scenes die wij in Nederland gefilmd hebben ondoenlijk er iets aan te doen.”
Champagne
Ook wilde Kaag af van een ‘champagneshot in Niger’; ze werd in het Afrikaanse land ontvangen met champagne en dat vond ze een onhandig beeld. Maar ook diverse uitspraken van Kaag werden geschrapt, bijvoorbeeld een fragment waarin ze iemand bestempelt als ‘dat mens’.
Aan het eind van het traject mocht Kaag zelfs meebeslissen of de docu voor of na de verkiezingen zou worden uitgezonden. Er is uiteindelijk gekozen voor 3 januari. “Dat is zo ongeveer de laatste datum die de NPO wil besteden aan een film over een verkiesbare politicus, voor de verkiezingen”, aldus de makers.
Politieke tijdbom
De primeur van GeenStijl heeft geleid tot berichtgeving bij onder meer de NOS, De Telegraaf, RTL Nieuws, het AD en de Volkskrant. Zowel D66 als Kaag liggen dus flink onder vuur. “Mijn gevoel zegt dat er sinds een uur een politieke tijdbom tikt rond Sigrid Kaag”, zegt EO-ster Andries Knevel.
RTL Boulevard-ster Luuk Ikink: “Je zou nu maar een échte journalistieke documentaire aan het maken zijn voor de VPRO/NPO. Dan sta je met 13-0 achter. Moet je gaan bewijzen dat je onderwerp niet heeft mee mogen beslissen over de inhoud. En: tot het eind werd volgehouden dat het wél journalistiek was.. Blamage.”
Schadelijk
NPO-ster Özcan Akyol: “Behoorlijk verontrustend dat de VPRO een politieke partij mee laat denken over de inhoud van een documentaire. Als je draagvlak voor je omroep wilt verliezen, moet je vooral dit soort dingen doen. Tegelijkertijd is dit schadelijk voor de hele NPO. Wat een fiasco.”
Tv-kenner Rob Goossens: “Uitstekend werk van GeenStijl. De Kaag-docu voelde al aan als propaganda. Blijkens de nu geopenbaarde correspondentie was dat ook precies de bedoeling. De NPO vond het allemaal prima.”
Journaliste Hella Hueck: “De NPO heeft echt een integriteitsprobleem. Ook als je kijkt hoe presentatoren zoals Fidan Ekiz rücksichtslos van de buis zijn gehaald.”
Bechamend
EenVandaag-verslaggever Sander ’t Sas: “Beschamend en zeer beschadigend voor de hele publieke omroep dat de VPRO überhaupt mee ging in het aanpassen van de Kaag-documentaire. Het uitzendmoment voor de verkiezingen was al dubieus, maar dit slaat werkelijk alles. Het wordt tijd voor een omroepbreed redactiestatuut.”
D66-prominent Boris van der Ham: “Conclusie: documentaire draaien en uitzenden in campagnetijd vrijwel altijd slecht idee. Campagneteam en Buza wil invloed, VPRO en De Familie Film & TV kreeg slappe knieën, dat komt dan nu (terecht) uit en krijgt (terecht) kritiek. Gewoon dit soort dingen en timing niet meer doen.”
Nieuwsuur-ster Eelco Bosch van Rosenthal: “Niemand vindt dit normaal, getuige de ophef.”