Tv-sterren sidderen van angst: ‘Gordon en Winston zijn het haasje’

Tv-sterren sidderen van angst nu RTL en Talpa opgaan in één bedrijf en er niets meer te kiezen valt. Het betekent niet alleen het einde van hun megasalarissen, maar er gaan ook baantjes sneuvelen.

Gordon en Winston Gerschtanowitz © William Rutten

RTL en Talpa willen jaarlijks voor 100 miljoen euro aan synergievoordelen behalen en dat lukt niet als RTL 4 en SBS 6 straks als zusterzenders dure shows tegenover elkaar programmeren. Het betekent dat er geschrapt zal worden in het programma-aanbod én in het aantal duurbetaalde sterren.

Winston en Gordon eruit?

Wie zitten er in de gevarenzone? “Kijk, de Wendy’s, Linda’s en Chantals hoeven zich geen zorgen te maken. Ook Carlo Boszhard en Martijn Krabbé doen het goed”, zegt mediastrateeg Evert Bronkhorst in het AD.

Over wie maakt hij zich wél zorgen? “Winston Gerschtanowitz en Jan Versteegh presenteren geen megaknallers. Dat geldt ook voor Gordon. Hij heeft nog een contract bij Talpa, maar doet het daar niet goed. Zijn laatste kijkcijfersucces is lang geleden.”

‘SBS-sterren het bangst’

Niet geheel toevallig zitten Winston, Jan en Gordon alle drie bij Talpa. “Bij de presentatoren die van RTL naar Talpa zijn gegaan zal toch wel een beetje het gevoel leven van: opgestaan is plaats vergaan”, aldus tv-kenner Rob Goossens bij RTL Boulevard. “Die moeten niet verwachten dat ze zometeen de eerste keuze hebben bij RTL-programma’s.”

De sterren van Nederland vrezen voor het einde van hun miljoenencontracten en luxelevens. “Bij allebei de kanten zijn ze zenuwachtig, maar bij SBS 6 zijn ze nog nét iets zenuwachtiger.”

Wendy vs Chantal

De megafusie betekent ook de terugkeer van Wendy van Dijk naar RTL. Haar plekje bij The Voice is nu vergeven aan Chantal Janzen. Tv-kenner Angela de Jong: “Wendy van Dijk en Martijn Krabbé samen weer in The Voice? Ik denk het niet. Dat zou wel een enorme klap zijn in het gezicht van Chantal Janzen. Dat kan ik me niet voorstellen.”

Eén ding is zeker: allemaal zullen ze salaris moeten inleveren. Mediaondernemer Ruud Hendriks in de Volkskrant: “Ik weet nog dat ik tv-presentator Wilfred Genee een paar jaar geleden sprak, vlak nadat hij een groot contract tekende, en dat ik tegen hem zei dat dit waarschijnlijk de laatste keer dat hij zo’n lucratieve deal binnenhaalt.”

Salariskorting

Hoeveel een ster als Wilfred Genee overhoudt van zijn 700.000 euro per jaar is onduidelijk, maar het zal voor RTL niet noodzakelijk zijn om hem meer dan pak en beet 300.000 euro te betalen. De enige overgebleven serieuze concurrent, de NPO, kent een salarismaximum van 209.000 euro.

Ruud: “Als alle macht in de commerciële tv-wereld bij één partij komt te liggen, dan heb je als tv-presentator niet zo veel meer te zeggen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen