BN’ers de klos: tv-fusie RTL en Talpa maakt einde aan megasalarissen

Voor bekende tv-sterren als Eva Jinek, Chantal Janzen en Wilfred Genee is de voorgenomen megafusie tussen RTL en Talpa slecht nieuws. Er komt een einde aan de Hilversumse megasalarissen.

RTL © RTL

Televisiesterren kunnen bij de zenders van de NPO niet meer dan 209.000 euro per jaar verdienen, dus het liefst maken ze programma’s bij de commerciële omroep. Nu kunnen ze daar nog de concurrerende tv-zenders RTL en Talpa tegen elkaar uitspelen en dat gebeurt regelmatig. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de mannen van Veronica Inside.

Tv-oorlog

De mannen van VI zaten tot februari 2018 in contractonderhandelingen met RTL. De heren wilden van 350 naar 450 duizend euro per jaar, maar RTL bood slechts 390 duizend. Uiteindelijk kaapte Talpa-baas John de Mol ze weg bij RTL. Hij bood Johan Derksen en René van der Gijp 500 duizend euro per jaar en Wilfred Genee zelfs 700 duizend.

RTL was destijds zo zuinig tijdens de contractonderhandelingen, omdat de zender een gentleman’s agreement dacht te hebben met John de Mol. Hij zou RTL hebben beloofd geen tv-sterren weg te kapen. Niets is minder waar: John was woest dat RTL een samenwerking met hem weigerde en begon een tv-oorlog. Dat dreef de prijs van tv-sterren op.

Monopoliepositie

Nu, drie jaar later, komt er mogelijk een megafusie tussen RTL en Talpa. Daardoor zou er een ongekende monopolopositie ontstaan, waarbij RTL onder meer eenzijdig de salaris van BN’ers kan bepalen. Er zijn dan namelijk geen andere commerciële tv-zenders meer die de Chantals en Wendy’s van deze wereld weg kunnen kapen.

Kleintjes als Discovery of TLC kunnen dit soort tv-sterren niet betalen en daardoor hoeft RTL straks alleen nog maar iets boven het NPO-plafond van 209.000 euro te bieden. Het is straks immers stikken of slikken: er is dan geen John de Mol meer die bij de uitgang van het Media Park met zijn portemonnee loopt te wapperen.

Tv-ontslagen

En dan hebben we het nog niet eens over de ontslagen die gaan vallen bij de televisie. RTL heeft straks niet vier, maar acht grote tv-zenders en die zullen elkaar natuurlijk niet meer kapot gaan concurreren. SBS 6 zal straks vanzelfsprekend geen grote shows meer programmeren tegenover die RTL 4.

Tv-journalist Rob Goossens zegt in zijn Telegraaf-artikel: “Het sterrenensemble uit ’Hillywood’ kan zijn borst maar beter nat maken. RTL en Talpa verwachten minimaal 100 miljoen euro aan ’synergievoordelen’ te behalen. Hoewel dat fraai klinkt, betekent dat in de praktijk doorgaans dat er flink wat banen op de tocht staan.”

En ook Rob wijst op het einde van ‘spectaculaire contracten’. “Die zijn spoedig een relikwie uit het verleden.”

Angela de Jong

AD-diva Angela de Jong acht de kans inderdaad groot dat er gesnoeid wordt in amusement. “Ik denk dat niemand zich kan voorstellen dat al die zenders blijven bestaan, vooral omdat er ook een behoorlijke overlap zit in de doelgroep die ze bedienen en het publiek wat ze willen bereiken”, zegt ze op NPO Radio 1.

Ze vervolgt: “Ik kan me niet voorstellen dat ze straks én RTL 4 én SBS 6 als grote familiezender in de lucht gaan houden en die allebei een grote zaterdagavondshow gaan geven met BN’ers die elkaar helemaal dood concurreren. Daar geloof ik niets van. Uiteindelijk gaat alles in elkaar schuiven en zullen een paar zenders afgestoten worden.”

Wilfred reageert

Wilfred werd gisteren in zijn programma’s de hele dag geconfronteerd met zijn verslechterde arbeidspositie. Op de radio zei sidekick Bas Nijhuis tegen hem: “Het wordt wel lastiger voor jullie tijdens de contractonderhandelingen.”

En BNR-journalist Thomas van Groningen ’s avonds in De Oranjezomer: “Het zou slecht zijn voor de arbeidspositie van heel veel mensen. Goedkope journalisten bijvoorbeeld en grote sterren zoals jullie… Het tijdperk van de miljoenencontracten, Wilfred, is voorbij.”

“Ja, want er is geen andere partij meer! Hahaha!”, lachte de presentator. “Dan hebben we er nog wel even van genoten dan.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

RTL 4-koningin Chantal Janzen en SBS 6-koningin Linda de Mol werken straks voor hetzelfde bedrijf. Wie gaat de tiara dragen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen