NPO pakt uit: lange film over ‘premierskandidaat’ Sigrid Kaag

De NPO pakt vlak na de jaarwisseling uit met een lange documentairefilm over D66-ster Sigrid Kaag, die door fans wordt genoemd als mogelijke eerste vrouwelijke premier van Nederland.

Sigrid Kaag © D66

Een aantal fanatieke D66-fans hemelt Sigrid Kaag volledig op en zien haar graag aan het roer van dit land staan. Het probleem is alleen dat haar partij 13 zetels heeft in de peilingen en Mark Rutte’s VVD 36. Wie weet helpt de nieuwe Sigrid Kaag-film van de NPO een beetje mee: die staat in het schema voor zondag 3 januari, direct na Nieuwsuur.

Van Beiroet tot Binnenhof

De afgelopen vijf jaar is Sigrid Kaag gevolgd door documentairemaker Shuchen Tan voor de film ‘Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof’. Het gaat om een coproductie van productiebedrijf De Familie Film & TV en de VPRO, in samenwerking met het CoBO en mede gefinancierd door het Nederlands Filmfonds.

Aan het begin van de film is Kaag VN-diplomaat in het buitenland en keert ze terug naar Nederland om minister te worden. Uiteindelijk transformeert ze tot politiek boegbeeld van D66. “Hoe vergaat het haar in een veranderd Nederland waar niet alleen haar daden maar ook haar privéleven onder de loep worden genomen?”, is de centrale vraag.

Persoonlijk portret

Filmmaker Shuchen Tan ziet hoe Sigrid Kraag te maken krijgt met persoonlijke aanvallen en verdachtmakingen. “Aanvankelijk dacht ik dat het een film zou worden over een diplomaat die vanuit het internationale speelveld terugkeert naar het kleine Nederland om als Minister van Hoop, zoals ze werd genoemd, haar idealen in het kabinet waar te maken.”

Dat werd iets heel anders. “Haar besluit om op te gaan voor het lijsttrekkerschap van haar partij was een onverwachte, spannende wending in het verhaal. Daardoor konden we haar transformatie van diplomaat naar minister en uiteindelijk lijsttrekker met alle hoogte- en dieptepunten van dichtbij vastleggen.”

Het resultaat krijgen we dus te zien op zondag 3 januari, direct na Nieuwsuur, op NPO 2.

Lastige jeugd

Sigrid Kaag is momenteel in het nieuws, omdat ze gisteren op Instagram heeft onthuld dat ze op bepaalde momenten een behoorlijk lastige jeugd heeft gehad.

Het was met name de keuzestress die Sigrid soms helemaal opbrak, zo vertelt ze op het sociale medium. “Het was 1985, ik was 23 en studeerde in Caïro. Ik stond op het punt om af te studeren en moest beslissen wat ik daarna ging doen. Ik kon naar de Universiteit van Oxford, Cambridge en de Universiteit van Exeter.”

Het was voor Sigrid een enorm onzekere tijd, waarin ze naar eigen zeggen onvoldoende ondersteund werd. “Ik ging twijfelen maar dacht ook: als ik Oxford laat lopen, ben ik dom bezig. Dus ik ging.”

Heel knap van Sigrid.

Insta-post

De bewuste Instagram-post:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen