Romy Monteiro hoopt dat coronaboef Sywert van Lienden gestraft wordt

Romy Monteiro vindt dat Sywert van Lienden gestraft moet worden voor de controversiële mondkapjesdeal die hij heeft gesloten met de overheid. “Of werkt dat niet zo?”, zegt ze bij Humberto.

Romy Monteiro en Ernst Kuipers © Beau

Sywert van Lienden is multimiljonair geworden door te profiteren van de paniek tijdens de coronacrisis. Hij heeft miljoenen euro’s van de belastingbetaler afgepakt en hoeft daardoor nooit meer te werken. Eigenlijk is iedereen het er wel over eens dat dit gewoon een vorm van zwendel is.

Gewiekste Sywert

De gewiekste Sywert maakte gisteren bekend zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen en dat werd ’s avonds aangestipt in de talkshow van Humberto Tan. Daar was onder meer beddenbaas Ernst Kuipers te gast, die Sywert eerder al opriep om zijn coronamiljoenen terug te storten naar de overheid.

Die opriep deed Ernst gisteren opnieuw: “Nou, we wachten op het moment dat hij zegt: ‘En nu geef ik mijn geld terug.’ Ik denk dat iedereen daarop zit te wachten. Dat zou op zich een volstrekt logische move zijn, dus niet alleen het lidmaatschap, maar ook het geld teruggeven.”

Ernst Kuipers kritisch

Sywert heeft keihard gebruikgemaakt van de paniek die er was, aldus Ernst. “Wat er gebeurd is in die tijd is dat ons met z’n allen plotseling iets overkwam en dat we heel grote tekorten hadden. Aanvoerlijnen die we normaal altijd hadden waren ineens geblokkeerd. Ik kan je de gekste verhalen vertellen zoals het vervoeren van mondkapjes onder politiebewaking.”

Mondkapjes waren ineens goud, aldus Ernst. “Daar springen natuurlijk meteen allerlei criminelen op met deals, maar er zitten ook mensen bij waar iedereen vanuit gaat dat je ze kunt vertrouwen en die hun connecties hebben en wat leveren. Dan moet je er niet vervolgens dit soort bedragen uit naar voren halen voor jezelf.”

Romy boos op Sywert

Romy Monteiro vroeg zich daarop verbaasd af waarom Sywert eigenlijk niet achter slot en grendel zit. “Maar daar moet dan toch straf voor zijn? Of werkt dat niet zo?”

Ernst: “Nou ja, dan moeten we in de details kijken. Het ministerie moet bekijken hoe die overeenkomst precies gemaakt is. Je moet het gewoon op zich alleen al vanuit ethisch aspect niet doen.”

Romy: “Je zegt dat heel veel criminelen daarop inspringen en dit is dan iemand…”

Miljoen cash

Ernst: “Ja, die springen daarop in. We hebben situaties gehad waarbij wij gevraagd werden om ergens contact geld te deponeren en dan zouden wij een adres krijgen waar mondkapjes liggen. Dat hebben wij uiteraard niet gedaan. Dat ging om heel groot geld, om meer dan een miljoen cash.”

Dan over Sywert: “Dit soort deals… Ministeries en ziekenhuizen zijn met veel partijen in zee gegaan waar je voor een deel je vertrouwen in had. De mensen deden dat om niet.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen