Rutger scoort slechter dan Jandino, maar hoeft níet van de buis

Rutger Castricum scoort met zijn programma De Bluffer nog slechter dan Jandino Asporaat, maar híj hoeft niet van de buis. “Iedereen vergeet dat echt nieuwe titels even tijd nodig hebben.”

Rutger Castricum © Wessel de Groot

De NPO ligt momenteel enorm onder vuur omdat er ineens allemaal infantiele programma’s geprogrammeerd worden in de hoop dat jonge kijkers weer aanhaken. Het gaat om Tik M Aan (na één aflevering van de buis gehaald), Dino’s Bezorgservice (na twee afleveringen van de buis gehaald), Showcolade en dus De Bluffer.

Rutger krijgt tijd

Showcolade scoort met een half miljoen kijkers vér onder het gemiddelde van NPO 1, maar de kijkcijfers van De Bluffer slaan echt alles. Dat programma zakte afgelopen vrijdag in van 566.000 tot 253.000 kijkers. Ter illustratie: Jandino’s programma werd van de buis gehaald nadat de score bleef steken op 335.000 kijkers.

Rutger scoort dus slechter dan Jandino, maar hoeft niet van de buis. Hoe zit dat? NPO 1-zendermanager Remco van Westerloo verklaart het vandaag uit in De Telegraaf. Hoewel De Bluffer vorige week 55 procent van zijn kijkers verloor, beweert Remco dat het programma tijd nodig heeft. “Iedereen vergeet dat echt nieuwe titels even tijd nodig hebben.”

Prestigeproject

Hoe het écht zit, laat Remco ongewild blijken met zijn andere uitspraken. Het blijkt namelijk te gaan om een prestigeproject. “We hebben er al over gesproken in mijn eerste maand als zendermanager, dus daar zijn bijna twee jaar overheen gegaan.”

Bovendien is Remco fan van Rutger. “Ik vind het een soort Wie is de mol? in de studio, met Rutger Castricum als presentator die er wel voor geboren lijkt. Ik vond Castricum in ieder geval van grote klasse getuigen.”

PowNed

Het zal ook meehelpen dat Rutgers omroep PowNed als enige het nieuwe verjongingsbeleid van Remco en de andere NPO-bobo’s verdedigt in de media. Omroepbaas Dominique Weesie noemde het besluit van Remco om te gaan verjongen een ‘moedig besluit’. “De verjonging is belangrijk want het televisiepubliek is redelijk oud”, zei hij in het AD.

“Er zijn zoveel programma’s die al zo lang meedraaien. NPO 1 moet een slag maken. Om in voetbaltermen te spreken: je moet doorselecteren. En dan is het logisch dat ze niet allemaal meteen als Frenkie de Jong spelen. Het heeft tijd nodig, maar doe je het niet dan krijg je op een gegeven moment een enorme tik in je nek.”

NPO blijft verjongen

Remco laat in De Telegraaf weten dat hij niet van plan is om zijn verjongingsplannen overboord te gooien. Hij vindt dat mensen een beetje emotioneel reageren als tv-klassiekers als Opsporing Verzocht en Radar worden aangepakt.

“Iedereen heeft een brandend hart overgehouden aan het stoppen van De Wereld Draait Door, ik ook. Maar als je kijkt naar het kerkhof van onmisbare programma’s door de jaren heen, dan kun je daar een heel dik boek mee vullen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen