Fidan Ekiz en Beau van Erven Dorens pakken Thierry Baudet aan

Zowel Fidan Ekiz als Beau van Erven Dorens hebben de omstreden politicus Thierry Baudet gisteren een veeg uit de pan gegeven in hun talkshows op televisie. “Hij lijdt aan een vorm van narcisme.”

Beau van Erven Dorens en Fidan Ekiz © RTL, NPO

Thierry heeft massale verontwaardiging gewekt met een poster over Bevrijdingsdag, de dag waarop de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. “Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid: 1945 – †2020”, staat erop. Oftewel: in het coronajaar 2020 zijn we onze vrijheid verloren. Critici vinden het walgelijk dat hij deze dag gebruikt voor politiek gewin.

Fidan geeft veeg uit de pan

Van De Vooravond-presentatrice Fidan Ekiz kreeg de voorman van Forum voor Democratie gisteren een veeg uit de pan. “Ik ben het helemaal eens met wat Lodewijk Asscher hierover zei. Dit is spugen op onze geschiedenis.”

Ze vervolgt: “Waar ik het meest moeite mee heb is dat deze partij en Thierry Baudet al zo lang de hele tijd tegen rassenhaat en fascisme aanschurkt en met metaforen komt over een dominant, blank Europa, maar dat wordt dan vervolgens constant ontkend.”

Minachtend

Thierry gedraagt zich volens Fidan heel neerbuigend. “Heel minachtend willen ze dan naar mensen als wij laten zien van: jullie hebben het verkeerd begrepen, jullie hebben een verkeerde associatie getrokken.”

Het stoort haar dat Thierry de hele tijd doet alsof zijn critici juist degenen zijn die bepaalde verbanden leggen. “Dat gaslighten van: jullie zijn gek, en dat ontkennen constant, dat is toch echt een vorm van narcisme.”

Ook Beau is boos

Beau van Erven Dorens, die eerder nog riep dat Fidan niet haar mening zou moeten geven in haar eigen talkshow, was gisteren eveneens fel. “Ja, ze houden van opruien om hun fans te bedienen, maar het is zo jammer dat het altijd een beetje een bruin randje heeft, hè? Het is pijnlijk eigenlijk. Ik denk niet dat het echt gelukt is.”

Tafelgast Caroline van der Plas daarop: “Ja, nou ja, kijk. Wat je zegt ‘een bruin randje’… Dat vind ik dan ook weer, weet je, dan ga je eigenlijk een beetje hetzelfde doen als wat je niet wil dat een ander doet, hè? Ook die benamingen van ‘het bruine randje’ of fascisme of racisme… Dat moeten wij ook niet gaan bezigen.”

Caroline wijst Beau terecht

Caroline: “Wat je niet wil dat geschiedt, doe dat ook een ander niet. Laten we met z’n allen afspreken dat we dat gewoon niet meer doen. De Tweede Wereldoorlog is gebeurd, dat is verschrikkelijk, dat moeten we herdenken: laat het daarbij.”

Beau: “Goed, daarvoor is het nu in deze uitzending een beetje te laat, want het is live-televisie en ik kan het niet meer terugnemen. Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk.”

Tot slot was ook Bram Moszkowicz ’s avonds kritisch in Shownieuws: “Ik vind de vergelijking die deze dagen wordt gemaakt door een politicus over vrijheid en een pamflet zó verschrikkelijk fout. Ik weet niet wat die man bezielt en ik vind het wel jammer eigenlijk ook.”

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen