Paul de Leeuw wil zijn plek bij Op1 niet afstaan aan Sven Kockelmann

Paul de Leeuw ziet het niet zitten om plaats te maken voor Sven Kockelmann in de vrijdaguitzending van Op1. Hij wil graag door bij het programma, ook na het aflopen van zijn contract in juni.

Paul de Leeuw © NPO Radio 1

Er is enorm veel kritiek op de aanstelling van Paul de Leeuw als vrijdaghost van Op1. Critici vinden het een schande dat de NPO een tv-clown neerzet op de belangrijkste talkshow op televisie. “Dat Paul de Leeuw er nog wel zit en Sven Kockelmann straks niet meer, dat is wel heel bijzonder”, schreef Angela de Jong.

Plaatsmaken voor Sven

Paul haalt zijn schouders ervoor op. Hij wil niet plaatsmaken voor Sven. “Iedereen zegt dan: ‘Laat Sven Kockelmann het met Astrid Joosten doen en Paul de Leeuw vervangen’, maar dat is de opdracht niet. De opdracht is om op vrijdag een luchtige uitzending te maken”, zegt de presentator op NPO Radio 1.

Hij wil graag door bij Op1. “Er zullen altijd tegenstanders zijn, omdat het toch een inhoudelijk programma is. Van: wat zoek ik daar? Zolang ik het mag maken, blijf ik het nog maken, omdat ik het heel erg leuk vind.”

Afgemaakt op Twitter

Zelf heeft Paul ook wel eens twijfels gehad. “Ik weet nog wel dat we die verkiezingsuitzending hadden en ik had er mijn twijfels bij of ik dat wel moest presenteren. De hoofdredactie en redactie van Op1 zijn heel bepalend en zij zeiden: ‘Dat moet je gewoon doen.’ Ik zei: ‘Dan doe ik het ook.’ Na afloop kom ik thuis rond half twee of twee uur en ik kijk nóóit op Twitter, maar ik dacht: even kijken.”

Toen was Paul trending. “Ik dacht: dan heb ik het misschien toch goed gedaan. En alléén maar negatief. Ik moest nog net niet naar Oeganda om daar weer in de kast te kruipen, maar het was echt alleen maar negatief.”

Guido den Aantrekker

De massale kritiek greep Paul bij de keel. “Guido den Aantrekker zei: ‘Wie heeft Paul de Leeuw gep·jpt dat hij deze functie heeft bij de NPO.’ Op een gegeven moment wordt het zóveel. Maar nogmaals: het is een fantastisch proces om te doen.”

Guido is een van Pauls grootste criticasters. “Paul de Leeuw, echt, go home. Wat een dedain jegens alle kijkers van Op1, deze VRESELIJKE presentatie. Wegwezen”, twitterde hij onder meer.

Kwestie van wennen

Het is een kwestie van wennen, zegt hij. “Je moet ook in een programma groeien, dat is echt zo. Je komt in een rijdende trein, je moet binnenstappen en ik liep denk ik te hard van stapel. Als je nu kijkt – we zijn nu tien, elf of twaalf weken verder – ben ik veel subtieler en gaat het minder om de grap. Bij inhoudelijke onderwerpen neemt Astrid nu de lead. Ik heb dan de lead in gesprekken met Bert Visscher of Lee Towers.”

Tot wanneer is Paul te zien bij Op1? “Het contract loopt tot 13 juni. Als BNNVARA door wil, willen Astrid en ik allebei graag door.”

Fragment

Paul op NPO Radio 1:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen