Jort Kelder laat Op1-tafel schrikken, trekt ogenschijnlijk spleetogen

Jort Kelder liet de Op1-tafel gisteren behoorlijk schrikken door na een fragment met een Chinees personage ogenschijnlijk spleetogen te trekken. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1.

Jort Kelder © Op1

Het duo Jort Kelder en Welmoed Sijtsma had enkele makers van de komedieserie Nieuw Zeer aan tafel zitten, namelijk Ilse Warringa, Lies Visschedijk en Niek Barendsen. De wokebeweging die door Nederland raast werd behoorlijk op de hak genomen door dit trio, tot aanmoediging van het WNL-stel.

Woke

Op Jorts vraagt wat woke nou eigenlijk is, antwoordde Lies: “Woke is dat je heel correct wil zijn en iedereen mag meedoen en dat je geen vooroordelen heeft. Je wil natuurlijk ook echt een heel woke iemand zijn, maar ja, dan valt er natuurlijk ook niet zo heel veel meer te lachen.”

Jort: “Ik heb nooit die ambitie gehad. Heb jij dat wel?”

‘Wij zijn te wit!’

Ilse: “Nee, ik geloof het niet. De inspiratie voor deze scène is dat het op elk vlak wordt gezegd, zeker in de culturele sector: ‘Het is te wit!’ Dan is het leuk om het zo ver door te voeren.”

Jort: “Wij zijn nu ook weer te wit. Ik geloof dat het bij de publieke omroep 14 procent moet zijn.”

Niek: “Ja, maar ik ben een kwart Joods hè?” Jort: “Ja, dat telt dus helemaal niet mee.”

Spleetogen

Op een gegeven moment werd er een fragment ingestart uit Nieuw Zeer met daarin een acteur met een Aziatisch uiterlijk. Na het fragment liet Jort de Op1-tafel behoorlijk schrikken door ogenschijnlijk spleetogen te trekken. “Je mag ook dit niet meer doen, hè? Dat is ook helemaal verboden. Ach ja…”, zei hij er triomfantelijk bij.

Het ongemak aan de Op1-tafel dat daarop volgde heeft te maken met de recente rel rondom Wie is de Mol, waarin Charlotte Nijs en Marije Knevel spleetogen trokken. Zij werden daarover behoorlijk bekritiseerd, al kregen ze ook steun, namelijk van Wilfred Genee.

‘Pas op!’

Welmoed maande haar co-host Jort even op te letten. “Pas op… Je hebt gezien wat er gebeurde met Wie is de Mol, hè?”, lachte ze.

Jort: “Je weet toch niet wat ik uit wilde beelden?”

Welmoed: “Dit is het al! Je durft er niets meer over te zeggen, hè?”

Ilse redde Jort: “Jort wilde Jacqueline uitbeelden. Kijk maar naar die middelste.” Ze doelde daarmee op een witte actrice die een gemene kop trok.

Chinees

En zo ging de aanklacht tegen de wokebeweging nog even door. Niek: “Het woord Chinees is al moeilijk. Mag je wel Chinees zeggen of moet je zeggen: eten van Chinese afkomst?”

Voor de zekerheid heeft Op1 het ‘spleetoog’-fragment van Jort maar niet op Twitter gegooid. U kunt het fragment terugzien in de uitzending op NPO Start, vanaf minuut 43:00.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gaat Jort Kelder te ver?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen