André van Duin: ‘Ik stond gewoon voor l*l in De Wereld Draait Door’

André van Duin baalt nog steeds van zijn mislukte optreden in De Wereld Draait Door tien jaar geleden. “Toen besloot ik ook: nooit meer dingen doen buiten de context”, vertelt de komediant.

André van Duin © NPO

André zat destijds aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk als zijn typetje Piet Konijn, een uitvinder (zie onderstaand). Het kwam echter totáál niet uit de verf en niemand in de studio moest lachen. Nou ja: Matthijs lachte nog uit medelijden. Het was een trauma voor André. “Wat is er met me aan de hand, vroeg ik me na afloop angstig af”, zei hij destijds.

‘Ik zat voor l*l’

Van die mislukking heeft André heel veel geleerd, vertel hij nu in NRC Handelsblad. “Je moet enorm oppassen met het oppoetsen van oude dingen. We hebben Dik Voormekaar een keer live bij De Wereld Draait Door gedaan. Dat pakte heel goed uit. Maar zoiets is een groot risico.”

Hij vervolgt: “Ik heb daar ook weleens als een typetje gezeten. Zat ik met een gek hoedje op tegenover Jan Mulder. Niemand lachte. Dan zit je voor l*l met je hoedje op, hoor. Toen besloot ik ook: nooit meer dingen doen buiten de context. In de flow van zo’n theateravond werkt zo’n typetje, als los fragment niet.”

Nooit meer

André is daarna nooit meer ingegaan op verzoeken om even gek te doen in een tv-programma. “Mensen vragen dat natuurlijk altijd aan mij: ach, doe even een stukje. Ik zei ooit als grap tegen Hans van Willigenburg: ‘Prima, doe jij dan even een stukje Koffietijd’.”

Tegenwoordig vinden we André nergens meer met gekke hoedjes op. Er zit een onaantastbare glans op zijn carrière sinds hij in 2016 de presentatie van Heel Holland Bakt overnam van Martine Bijl.

80 jaar

Hoe ziet André zijn toekomst voor zich? “Die is niet zo lang meer. Jan Slagter zegt weleens: we hebben nog voor vijf jaar een contract voor Heel Holland Bakt. Maar dan ben ik tachtig! Aan de andere kant: als je fit blijft kan het makkelijk. Als ik zo gezond blijf als nu, moet dat lukken.”

Fragment

Het pijnlijke tv-fragment van toen:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Ziet u André van Duin ook graag tot zijn 80ste op televisie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen