Peter van der Vorst: ‘Martijn Koning heeft vertrouwen geschaad’

Peter van der Vorst is teleurgesteld in Martijn Koning. Hij vertrouwde op de jarenlange band die RTL met hem had opgebouwd, maar die is nu geschaad. Dat zegt hij in The Big Five op BNR Nieuwsradio.

Peter van der Vorst © Michel Schnater, RTL

Martijn Koning besloot in de talkshow van Eva Jinek om een behoorlijke felle roast uit te spreken tegen Thierry Baudet. De politiek leider van Forum voor Democratie stapte op, omdat hij het te ver vond gaan dat Martijn zijn familie erbij haalde. Vervolgens boden zowel RTL als Jinek publiekelijk hun excuses aan.

‘Maak je geen zorgen!’

Peter stelt bij BNR dat Martijn zich niet aan de afspraken heeft gehouden. “Martijn Koning is gevraagd om een humoristisch-kritische beschouwing te houden over de verkiezingen en de lijsttrekkers. Vooraf is hem een paar keer gevraagd van: ‘Goh Martijn, kun je in grote lijnen een beetje aangeven waar je het over wil gaan hebben?'”

Dat is helemaal geen gekke vraag, vindt Peter. “Als een column in een krant wordt afgedrukt, dan is die column ook door een hoofdredacteur of een redacteur gelezen. Dan is er soms ook discussie over geweest aan de voorkant. Maar Martijn heeft gezegd: ‘Nee, nee, nee, er staat niks geks in en ga geen harde dingen zeggen. Maak je geen zorgen.'”

Vertrouwen geschaad

Martijn heeft dat ’tot een paar keer toe’ gedaan, zegt Peter. “Ik heb ook de appjes gezien waarin hij dat zegt en vervolgens gebeurde er dit. Dat rijmt niet helemaal. Het werd een persoonlijke aanval die hij uitsprak tegen Thierry Baudet. Hij heeft ook toegegeven, ook aan mij later, dat het ook echt als aanval bedoeld was.”

Totaal niet de afspraak, aldus Peter. “Ja, dan doe je toch iets anders dan waar je voor bent ingehuurd. Als programmamaker en als Eva vertrouw je op de jarenlange band die je met elkaar hebt en dan weet je hoe Martijn normaal gesproken te werk gaat.”

Alarmbel

Er was misschien wel té veel vertrouwen in Martijn, blikt Peter terug. “Misschien had er een alarmbel moeten afgaan toen hij het echt niet wilde delen aan de voorkant, van: dan zetten we je niet neer. Ook tegen Martijn heb ik gezegd: ‘Joh, het is heel normaal om van tevoren in elk geval aan te geven waar je het over gaat hebben, want dan kunnen we de discussie voeren.’ Eva had zich dan ook iets meer kunnen voorbereiden.”

Maar het is toch niet de bedoeling dat RTL cabaretteksten gaat aanpassen? “Ik heb Eva nooit horen zeggen dat zij vindt dat columns herschreven moeten worden. Ze wil wel graag van tevoren weten – en dat is echt heel normaal, ik heb zelf ook talloze programma’s gemaakt waar cabaretiers bij betrokken waren – wat er ongeveer gaat gebeuren.”

Excuses

Publiekelijk doet Martijn alsof hij totaal geen spijt heeft van zijn uitlatingen, maar achter de schermen heeft hij volgens Peter wel degelijk zijn excuses aangeboden.

“Martijn heeft uitgebreid zijn excuses aangeboden aan Eva en ook aan mij. Hij zei: ‘Sorry dat ik jullie zo vern*ukt heb.’ Dat vond hij zelf.”

Het is de tweede keer dat RTL in verlegenheid wordt gebracht door Martijn. In 2019 verzorgde hij de oudejaarsconference op RTL 4 en verbijsterde hij kijkers met zijn lage grapdichtheid.

Terugluisteren

Het door Art Rooijakkers gepresenteerde programma The Big Five kunt u terugluisteren op de website van BNR Nieuwsradio.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen