Pijnlijke tv: Eva Jinek is behoorlijk klaar met Martijn Koning

Eva Jinek is behoorlijk klaar met cabaretier Martijn Koning, die haar reputatieschade heeft bezorgd door Thierry Baudet op een pittige manier uit de studio te jagen. Dat liet ze vrijdag blijken op RTL 4.

Eva Jinek en Martijn Koning © Jinek

Eva kwam gisteren in haar talkshow uitgebreid terug op de omstreden ‘roast’ waarmee Martijn de politicus donderdag de studio uit joeg. Het werd ietwat pijnlijk toen tafelgast Marc-Marie Huijbregts haar ertoe probeerde te bewegen om uit te spreken dat ze Martijn ondanks alles toch ‘een sympathieke jongen’ vindt. Dat was Eva namelijk geenszins van plan.

Wildste uitzending ooit

Het was haar wildste uitzending ooit, beaamde Eva. “Ik vond het intens. Ik vond eigenlijk dat het heel erg goed ging. Ik denk dat het gewoon een eerlijk, fair, hard politiek gesprek was, tot de laatste vijf minuten. Toen veranderden de spelregels en toen was het niet meer eerlijk en dat vind ik jammer. Dat vind ik spijtig.”

Marc-Marie: “Dat kwam omdat jullie geen idee hadden wat Martijn ging zeggen. Wat gebeurde er toen hij bezig was en jij Martijn hoorde? Wat gebeurde er in jou?”

Eva: “Je verwacht bij een comedian of een cabaretier dat het een performance is, dus je bent gewend om gewoon te zitten, te luisteren en het tot je te laten komen. Je zit dan eigenlijk te wachten tot er een kantelpunt komt of het lichter wordt of dat er variatie is en er iets te lachen valt. Ik hoorde echter alleen maar nare dingen en ik dacht: wanneer gaat het gebeuren? Wanneer verandert dit? En dat gebeurde niet.”

Flabbergasted

De talkshowkoningin was verbijsterd. “Ik ben niet iemand die snel op haar mondje is gevallen, maar ik was wel even stil. Ik was flabbergasted.”

Marc-Marie: “En toen stond Thierry op en toen dacht jij niet: even stoppen? Van: ‘Waarom gaat u? Martijn stop even.’ Het is jouw show toch?”

Eva: “Op dat moment dacht ik dat niet. Ik voelde uit mijn ooghoek – je bent heel bewust wat er gebeurt aan tafel – heel veel ongemak bij iedereen aan tafel en zag aan zijn lichaamstaal van: wat gebeurt hier nou? En: ik weet niet of ik dit ga uitzingen. Dat voelde ik wel, maar ik had niet op dat moment het idee dat ik hem moest tegenhouden. Ik weet niet…”

Belletje

Na de uitzending heeft Eva contact gehad met Thierry. “Ja, ik heb hem gebeld na de uitzending. Hij was heel aardig. Ik nam de telefoon op en ik zei meteen: ‘Dit was niet de bedoeling. Dat jij hier komt naar de arena en we dan een stevig robbertje verbaal vechten over issues, dat doen we al jaren en dat is goed.’ Toen zei hij: ‘Ja, dat zijn we ook gewend.’ Maar hij zei ook: ‘Dit was niet eens grappig en dan wordt mijn familie erbij gehaald. Dat vind ik niet oké.’ Toen zei ik: ‘Dat begrijp ik, dat begrijp ik.'”

Wouter de Winther vervolgens: “Vond jij Martijn Koning eerder wel grappig?”

Eva: “Hahaha. Nu in elk geval niet.”

Wouter: “Dat is een vraag die veel mensen zich stelden vandaag.”

Geen slechte comedian

Marc-Marie: “Nou, het is geen slechte comedian. Ik heb hem echt briljant gezien in Toomler, echt waar. Kijk, iemand kan gewoon een misser hebben. Dat kan natuurlijk.”

Wouter: “Zelf vindt hij het geen misser, want hij heeft het vandaag overal verdedigd.” Marc-Marie: “Ja, nee, maar ik heb wel heel veel sympathie voor hem.”

Eva: “Hij heeft vandaag gezegd dat hij geen excuses ging aanbieden, maar dat is niet waar. Hij heeft gisterenavond uitgebreid zijn excuses aangeboden aan mijn redactie, aan mij, aan Floor.”

Wouter: “Niet aan Thierry Baudet?” Eva: “Ehh, nee, nee.”

Sympathie voor Martijn

Marc-Marie vervolgens tegen Eva: “Jij hebt toch ook sympathie voor Martijn?”

Vervolgens hield Eva een heel verhaal over de spelregels aan haar talkshowtafel en dat Martijn die eigenhandig veranderde. Marc-Marie daarop: “Dat snap ik, maar dat is helemaal geen antwoord op mijn vraag. Mijn vraag: jij vindt Martijn toch ook een sympathieke jongen?”

Daarop antwoordde Eva pijnlijk: “Ehh, ik ben niet blij met dit. Dit brengt veel schade voor dit programma en voor wat wij maken en daar baal ik onwijs van. Dus ik ben daar nu niet… Ja, daar ben ik nou niet zo mee bezig.”

Reputatieschade

Wouter: “Waren er ook zulke excuses gekomen als RTL Nieuws niet meedeed aan dit programma?”

Eva: “Ja, van mij uit. Het programma heet Jinek, het is mijn reputatie en dit is hoe ik mijn gasten behandel. Je komt hier, maar het moet fair zijn en de regels veranderen niet halverwege de wedstrijd. Daar leek het op, dus ik had het zeker gedaan.”

Marc-Marie: “Denk je achteraf gezien niet dat je had moeten zeggen: stop?”

Eva: “Ik vind het nogal wat om bij een performance in te grijpen, want je denkt toch dat er misschien nog iets gaat komen. Je kunt pas oordelen over de performance van een cabaretier als het af is, toch?”

Marc-Marie cynisch: “Dat je dacht: in de laatste minuut komt alles samen?”

Eva: “Nou, ik weet het niet. Ik ben niet gewend om dat te onderbreken, toch?”

Tot slot gaf Eva aan dat mensen die een bijdrage leveren aan het programma voortaan altijd in grote lijnen moeten aangeven wat ze gaan zeggen.

Fragment

Het bewuste Jinek-fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen