Dolf Jansen: ‘Fidan Ekiz heeft geen enkel idee van satire’

Dolf Jansen vindt dat Fidan Ekiz geen enkel idee van satire heeft. Hij laakt haar suggestie aan Martijn Koning om zijn cabaretteksten voortaan vooraf te laten lezen. “Natuurlijk doe je dat niet.”

Dolf Jansen en Fidan Ekiz © NPO

Martijn Koning is volledig verguisd en door de mangel gehaald vanwege zijn heftige roast aan het adres van Thierry Baudet in de talkshow Jinek. Hoewel veel mensen zijn roast smakeloos en niet grappig vonden, klinkt er ook felle kritiek op het besluit van Eva Jinek om voortaan vooraf te willen weten wat een cabaretier gaat uitspreken.

Fidan vs Martijn

Fidan Ekiz zit wél in het kamp-Jinek, bleek afgelopen vrijdag, toen Martijn te gast was in haar talkshow De Vooravond. “Als je nu weer zo’n podium krijgt, zou je dan niet tóch van tevoren even je teksten laten lezen, zodat zo’n presentatrice of presentator gewoon weet wat er dan gaat komen? Dan kun je tenminste nog praten na afloop, er is nog een debat”, vroeg ze aan Martijn.

De cabaretier daarop: “Ik geloof wel dat er mensen zijn, comedians en cabaretiers, die dat doen, maar daar hoor ik niet bij. Ik zal dat nooit doen.”

Dolf Jansen kritisch

Dolf Jansen vindt het een ongepaste suggestie van Fidan. “Neeeeeeeee! Fidan Ekiz en De Vooravond, natuurlijk laat je je teksten niet (en nooit) vooraf lezen. Als je dat vraagt/voorstelt heb je echt geen enkel idee van satire…”

Fidan: “Jij weet ook dat er voor een uitzending wordt gerepeteerd en/of de globale strekking wordt besproken. Daarom zien we tijdens een voordracht ook begeleidende foto’s. Die poppen niet spontaan op, hè?”

Goedkeuring

Dolf: “Je haalt echt dingen door de war. De suggestie van tekst voorleggen (aan redactie of RTL of wat dan ook) gaat over goedkeuring, die tekst bespreken. Mijn teksten worden door niemand besproken of goedgekeurd, daar gaat het om.”

Fidan: “Waar beweer ik dat ‘goedkeuring’ dan?”

‘Dit kán niet!’

Dolf: “Tja, als het niet over inhoud van tekst gaat, en daar dus ook niet over gesproken wordt, gaat dat hele voorleggen nergens over. En nogmaals: satire kún je niet van tevoren laten bespreken.”

Fidan: “Volgens mij praten we langs elkaar heen.”

Controle

AD-columniste Nynke de Jong is het eens met Dolf. “Als je de onzekerheid en ongeregeldheden die satire met zich meebrengt niet aankan, moet je geen cabaretiers in je programma uitnodigen. Alleen zo hou je de controle. Maar saai is het wel.”

Dolf: “En ik ben TEGEN saai 😊”

Tweet

De Twitter-discussie tussen Fidan en Dolf:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen