Boris van der Ham: ‘Bemoeizucht Eva Jinek is foute boel’

D66-prominent Boris van der Ham vindt het een zorgwekkende ontwikkeling dat Eva Jinek voortaan vooraf wil weten welke teksten cabaretiers gaan uitspreken in haar programma.

Boris van der Ham en Eva Jinek © RTL

Na de ophef over Thierry Baudet die boos wegliep bij Eva Jinek na vergaande cabaretteksten van Martijn Koning, heeft de presentatrice besloten dat cabaretiers voortaan geen carte blanche meer krijgen in haar programma. Ze wil voortaan weten ‘wat iemand gaat doen’, heeft de presentatrice gezegd in haar talkshow.

Foute boel

Geen goede ontwikkeling, meent Boris van der Ham. “Ik vond het blokje satire van Martijn Koning bij Jinek niet gelukt, want niet grappig, maar kan gebeuren. Maar dat Jinek voortaan cabaretteksten vooraf wil inzien is behaagzuchtig en voor de vrijheid van meningsuiting foute boel”, twittert hij.

Journalist Jan Kuitenbrouwer is het niet met hem eens: “Krantenredacties zien columns ook in, dat us heel normaal. Geen enkele reden om iemand volledig carte blanche te geven. Het is jouw programma, jouw zendtijd, jouw reputatie.”

‘Eva Jinek is laf’

Boris zegt ook de uitspraken van Dominee Gremdaat te steunen, het alter ego van Paul Haenen. Hij is uitermate kritisch over de houding van Eva: “Wat is Eva Jinek laf, zeg! Martijn Koning wordt gevraagd door Eva Jinek om dat te doen. Hij is vrij, een cabaretier is vrij om te zeggen wat hij wil. Je gaat niet van tevoren je tekst laten lezen. Als ik ergens te gast ben, ga ik ook niet van tevoren mijn tekst laten lezen.”

Eva had nooit excuses moeten aanbieden, vindt hij. “Je weet van tevoren dat Thierry Baudet weg gaat lopen. Dat is de act, want dan krijgt hij publiciteit. En hoe meer publiciteit, hoe beter; zo denkt Thierry Baudet. En het gebeurde inderdaad. Je moet dan gaan excuses maken.”

Eva-boycot

Dominee Gremdaat raadt alle cabaretiers aan om Eva te boycotten. “Ik raad alle cabaretiers aan om nooit meer aan het programma van Eva Jinek mee te doen, want je wordt gewoon na afloop bij het vuil gezet.”

De beelden van Dominee Gremdaat:

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen