Wilfred Genee herhaalt oude ‘racistische’ grappen Paul de Leeuw

Wilfred Genee vindt het hoogst merkwaardig dat Paul de Leeuw zondag zo door het stof ging in Op1 voor zijn uitspraken over Aziatische mensen. “Het is toch opmerkelijk om te zien”, aldus Wilfred.

Paul de Leeuw © Op1

Paul de Leeuw heeft Aziatische mensen neergezet als onderdanige types. “Het gaat hier ook over de mentaliteit van de Aziatische mensen. Die doen gelijk wat de baas zegt”, luidde zijn gewraakte opmerking. Het kwam Paul op felle kritiek te staan en zondag kwam hij erop terug: hij bood in Op1 zijn excuses aan.

‘Racistische’ grappen

Het voelt voor Wilfred Genee als het eind van een tijdperk, zegt hij in zijn radioshow op Radio Veronica. “Het is vooral om het uit de mond van Paul de Leeuw te horen”, zegt hij. “Om het nou gelijk zo groot te maken… We hebben Paul de Leeuw gehad als Bob de Rooij bijvoorbeeld. Die ging op bezoek bij een moskee.”

Wilfred startte het fragment daarvan in, maar speelde ook een ander gewraakt fragment af. “Hij heeft bijvoorbeeld ook een keer een interview gedaan met Gordon, toen stond Re-Play erbij en toen begonnen die jongens wat te lachen. Toen zei Paul: ‘Zeg jongens, doe eens normaal. We zijn niet in Artis. Kom op, normaal doen!'”

Artis

Re-Play is een boyband bestaande uit gekleurde zangers. De Artis-opmerking van Paul was overduidelijk een apengrap. Tegenwoordig kan zoiets natuurlijk écht niet meer, maar vroeger leidde het tot minder controverse. “Hoe oud is dit fragment met Re-Play? Een jaar of twintig?”, aldus sidekick Niels van Baarlen.

Wilfred: “Twaalf of dertien jaar inderdaad.”

Rick Romijn: “We zijn wel allemaal fatsoensrakkers aan het worden.”

Wilfred: “Het is wat je zegt.”

Humberto-grap

Vervolgens kwam Wilfred met nóg een fragment van een ‘racistische’ Paul de Leeuw. “Maar je zegt dat. Dit is drie jaar geleden, dit is bij Humberto toen hij net was overgestapt naar RTL en dan gaat het over het volgende.”

Wilfred liet daarop een fragment horen uit RTL Late Night. “Jij blijft gewoon vals”, zegt Humberto daarin. Paul: “En jij blijft zwart.”

Niels reageert: “Eww.”

Wilfred: “In een paar jaar tijd is dat kennelijk toch sterk veranderd.”

Rick: “De laatste vind ik wel net over de grens.”

Black Lives Matters

Niels: “Het is pas de afgelopen anderhalf jaar volledig omgeslagen en dat komt ook door dat Black Lives Matters. Dat het echt in een stroomversnelling is gekomen.”

Wilfred: “Het is toch opmerkelijk om te zien. Ik zag Paul de Leeuw zitten, ik hoorde hem dat zeggen en toen dacht ik: het is een beetje het einde van een bepaald tijdperk klaarblijkelijk. Daar komt het wel op neer. Qua wat er mogelijk is qua meningen en gevoelens.”

Het relprogramma van Wilfred Genee kunt u beluisteren op de Radio Veronica-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen