Paul de Leeuw wekt woede op met ‘racistische’ uitspraak in Op1

Paul de Leeuw heeft zich gisterenavond flink wat woede op de hals gehaald met zijn uitspraken over Aziatische mensen in de talkshow Op1. Het is racistisch, zeggen kijkers en prominenten op Twitter.

Paul de Leeuw © Op1

Tv-viroloog Ab Osterhaus prees in Op1 het coronabeleid van China. “Kijk, de strategie die in China is gebruikt, heeft gewerkt. Heel streng en keihard erin. Dit is een voorbeeld van hoe je dit aanpakt. Ik vind het geweldig. Ze krijgen een aantal gevallen binnen en gaan er gelijk bovenop en zorgen ervoor dat het gelijk onder controle komt. Dit is testen, testen, testen en dat hebben we in Europa niet gedaan.”

Gehoorzame Aziaten

Zo’n streng beleid krijg je er alleen doorheen bij gedweeë Aziaten, stelde Op1-presentator Paul de Leeuw vervolgens. “Ja, maar het gaat hier ook over de mentaliteit van de Aziatische mensen. Die doen gelijk wat de baas zegt.”

Het leidde tot wat ongemak aan tafel. Ab: “Oh ja? Ik weet het niet. Ik weet niet of het de mentaliteit van de Aziatische mens is.”

Paul: “Denk je niet?!”

Ab: “Nou, de overheid daar neemt gewoon geen nee voor een antwoord.”

Ergernis

Er wordt op Twitter heel fel gereageerd. “Bij Op1 heeft Paul de Leeuw het nu over de ‘mentaliteit van Aziatische mensen’. Ik ga slapen”, zegt Volkskrant-stercolumnist Sheila Sitalsing.

Ook schrijver Theodor Holman ergert zich. “Ben ik een ‘Aziatisch mens’, Paul?”, vraagt hij.

Korea-kenner Remco Breuker: “Mijn god, Op1, het is wel weer raak met het spuien van racistische bagger hè? Ik ga nog bijna denken dat we door dit soort immense zelfgenoegzame botte domheid deze corona-ellede over onszelf hebben afgeroepen. En bedankt.”

Journalist René de Monchy: “Vraag: in hoeverre is het mogelijk naïef, hypocriet of kortzichtig te verwachten dat met de keuze voor Paul de Leeuw als interviewer in een talkshow, dergelijke opmerkingen níet geuit zouden worden?”

Fout persoon

Trouw-journalist Gijs Moes vindt dat dit anno 2021 echt niet meer kan: “Kan deze racistische onzin eindelijk een keer ophouden?”

Is Paul de Leeuw een fout persoon? Zo ver wil Gijs niet gaan. “Voor alle duidelijkheid: ik wil mezelf niet uitroepen tot grootinquisiteur en Paul de Leeuw niet veroordelen als uitzonderlijk fout persoon. Het echte probleem is dat hij, vrees ik, goed aanvoelt hoe veel Nederlanders denken en meent dat zo’n ‘grapje’ op tv best kan.”

Gijs vindt het in elk geval níet om te lachen. “Iets negatiefs zeggen over een (grote) groep mensen is niet lollig. Daarvoor is op zijn minst een dubbele bodem nodig, een vorm van intelligentie. Lacht u ook om Gordon met ‘nummer 39’?”

Boze tweet

Gijs’ boze tweet:

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen