Vlaamse dominantie Big Brother niet op prijs gesteld: ‘Niet te verstaan’

De Vlaamse dominantie in het Big Brother-huis op RTL 5 wordt niet op prijs gesteld door kijkers en kenners. Het is niet te verstaan en daardoor gaan de kijkcijfers flink inzakken, verwachten zij.

Big Brother RTL/ Wim Van de Genachte

Door een plotselinge uittocht van vier Nederlandse kandidaten, zijn er nu nog twee Nederlandse en zeven Vlaamse kandidaten over in het Big Brother-huis. Voor RTL 5 is dat natuurlijk niet handig: de Nederlandse kijker kijkt qua reality liever naar Nederlandse kandidaten dan naar buitenlandse kandidaten.

Albert Verlinde

Shownieuws-ster Albert Verlinde vindt de Vlaamse dominantie in Big Brother afbreuk doen aan het programma. “Alle Nederlanders haken af en je zit nu naar een Vlaamse Groot Broerke te kijken onderhand in plaats van het klassieke Big Brother. Die Nederlanders gaan allemaal weg, dus het is een soort Vlaamse colonne waar je naar zit te kijken.”

Het leidt tot teleurgestelde kijkers, zegt hij in Shownieuws. “Je ziet het aan de kijkcijfers ook; die begonnen heel hoopvol en zakken nu langzaam terug naar rond de 300.000, wat voor RTL 5 niet slecht is, maar niet wat het dure project had moeten zijn. Maar omdát het zo’n duur project is, wordt het door twee landen geproduceerd, want anders is het niet te betalen.”

Hummie van der Tonnekreek

Ook Big Brother-legende Hummie van der Tonnekreek, die aan de wieg stond van de realityshow, is teleurgesteld. “Ik ben gek op België en op het Vlaams. Maar wat je hier hoort is niet dat schitterende, literaire Vlaams wat ik ken”, reageert de televisiemaakster in De Telegraaf.

Dat is heel erg zonde, aldus Hummie. “Dat begrijp ik niet, wij hadden ook mensen uit Friesland of Groningen in huis, maar onderling werd er gewoon Nederlands gesproken. Nu moet het ondertiteld worden.”

Angela de Jong

Buiten de kwestie Vlaams of Nederlands, vindt Angela de Jong van het AD de casting sowieso slecht. “Veel dezelfde, vrij nikszeggende types. Een smaakmaker zoals Theo was er al heel snel uit”, zegt de columniste in het AD.

Bovendien kan Big Brother nooit meer het Big Brother van vroeger worden, zegt ze. “De huidige deelnemers gaan er toch allemaal in met het idee: ik ga even lekker beroemd worden.”

John de Mol

Big Brother-miljardair John de Mol uitte al kritiek toen de verhouding Nederlands-Vlaams nog 50/50 was. “Ik denk sowieso dat realityprogramma’s met een half-Belgische cast al moeilijker zijn om het Nederlandse publiek achter je te krijgen. Laat ik het voorzichtig beoordelen: van wat ik gezien heb, ben ik niet kapot.”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen