‘Talkshow M speelde rol bij opstappen Lodewijk Asscher’

Het optreden van Lodewijk Asscher in de talkshow van Margriet van der Linden heeft mede een rol gespeeld bij zijn besluit om op te stappen als PvdA-leider, stelt politiek analist Joost Vullings.

Margriet van der Linden en Lodewijk Asscher © M

Lodewijk Asscher ligt al enige tijd onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Hij maakte gisteren in een filmpje bekend dat hij opstapt als leider van de PvdA. Precies een week eerder werd hij in de talkshow M nog behoorlijk kritisch aangepakt door Margriet van der Linden. “Waarom zit u hier nog?”, vroeg ze hem.

Affaire

Vol passie vertelde Lodewijk in M waarom hij doorwilde als leider van de PvdA, maar inmiddels moet de partij op zoek naar een nieuwe leider. Zijn vertrek is mede veroorzaakt door dat talkshowoptreden, zei politiek journalist Joost Vullings gisterenavond in de talkshow Op1.

Volgens Joost merkte Lodewijk gaandeweg dat de toeslagenaffaire hem te veel zou blijven achtervolgen. “Lodewijk Asscher merkte gewoon dat overal waar hij kwam, het alleen maar hier over ging. Dan kom je tot de conclusie: hier kom ik niet meer van los. Dan word je eigenlijk een blok aan je eigen verkiezingscampagne.”

‘M speelde rol’

Het besluit van Lodewijk is recent genomen, in elk geval na dat M-optreden van vorige week dus. “Het is vrij recent. Het is een proces geweest, waarbij je er langzamerhand achterkomt dat je de geest niet in de fles krijgt en de discussie niet over gaat. Dan ga je langzamerhand twijfelen van: ik ga mijn partij nu schade aanrichten.”

“Dan krijg je zo’n interne poll, zo’n stemming over moties, het optreden bij de talkshow M waar je dan langskomt en waar het dan alleen maar daarover gaat. Dat zijn toch de momenten waarop je je realiseert: ik kom hier niet van los.”

Mediadruk

Ook PvdA-prominent Felix Rottenberg wees gisteren in Op1 naar de rol van de media. “Hij stond onder een grote druk, een mediadruk. Af en toe irriteert het me. Stagiaires van 17 die daar bij de Trêveszaal staan van en alleen maar zeggen: ‘Aftreden of niet? Aftreden of niet?’ Er is een vaak onaangenaam debat gaande in de media.”

“De druk op een politicus is er altijd en zeker op een politicus van de PvdA. Dat hebben we hier van de week ook gezien met mijn grote vriend Peter de Vries. Hij zei: ‘Ja, die PvdA is er toch voor die kleine lui en moet je eens kijken wat die Asscher allemaal op z’n geweten heeft.’”

Fragment

Joost Vullings over de Asscher-exit:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen