Margriet pakt Lodewijk Asscher aan in M: ‘Waarom zit u hier nog?’

Margriet van der Linden pakte Lodewijk Asscher donderdagavond niet met fluwelen handschoenen aan in haar talkshow M. “Waarom zit u hier nog?”, was haar openingsvraag aan de PvdA-leider.

Margriet van der Linden en Lodewijk Asscher © M

Lodewijk Asscher heeft in december zijn excuses aangeboden voor de fouten die hij als minister van Sociale Zaken heeft gemaakt in de kinderopvangtoeslagaffaire. Er wordt, ook in zijn eigen PvdA, getwijfeld of hij nog wel door kan als lijsttrekker. Zelf vindt Lodewijk van wel en dat legde hij uit aan de talkshowtafel van Margriet van der Linden.

‘Waarom zit u hier?’

Margriet maakte het Lodewijk niet gemakkelijk. “Lodewijk Asscher, hartelijk welkom. Uw lijsttrekkerschap is niet onomstreden, zeker niet sinds het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Ongekend Onrecht heet het, en dat was er. Ook onder uw leiding op uw ministerie van Sociale Zaken. Waarom zit u hier nog?”

Lodewijk verweerde zich door erop te wijzen dat het rapport niet alleen naar hem wees, maar ook ‘naar verschillende kabinetten-Rutte, naar de Tweede Kamer, naar de ambtelijke top, naar de rechterlijke macht’. “Als je zo’n rapport leest en je het tot je door laat dringen, is de vraag: wat ga je daar nu mee doen? Dan kun je verschillende dingen doen.”

De keuze die Lodewijk heeft gemaakt is om door te gaan en een poging te doen ‘om de verzorgingsstaat te repareren’.

Geen rol

Margriet vervolgens: “Ik kan me ook voorstellen dat u denkt: ik ben eigenlijk zelf onderdeel van dit probleem en dit probleem is een beetje te groot en mijn rol daarin ook, ik heb voor mezelf daarin geen rol meer.”

Lodewijk: “Dat had ook gekund. Het is er erg genoeg voor. Dat is helemaal waar. Wat ik mezelf verwijt, en dat is ook waarom ik daarover praat en erover heb geschreven: ik wist niet wat er gebeurde. Ik wist niet dat er zo’n ongekende onrechtmatige fraudejacht op zo veel mensen plaatsvond.”

Onderdeel systeem

Zien veel kiezers Lodewijk niet als onderdeel van een politiek systeem waar ze niet meer in geloven? Margriet: “Misschien is dat ook een overweging. Dat u denkt: ik ben misschien vanuit die hoek niet de aangewezen man om die club te gaan leiden.”

Lodewijk: “Dat is aan de kiezer wie ze het vertrouwen geven. Ik ben al een hele poos geen minister meer en ben iemand die ook eerlijk probeert in te gaan op de dingen die niet goed gegaan zijn. Politici zijn mensen en die maken fouten. Ik probeer de fouten onder ogen te zien, ervan te leren en te zorgen dat ze me beter maken. Dan vraag je vertrouwen.”

“Ik merk dat een deel van de mensen meer vertrouwen heeft in politici die het gesprek open aangaan en laten zien wat ze leren. Dat is wat ik doe.”

Motie van wantrouwen

Pijnlijk genoeg voor Lodewijk komt er volgende week op het PvdA-congres een motie van wantrouwen tegen hem aan bod. Margriet vraagt zich af of Lodewijk daar niet iets mee moet doen. “Ik vraag het me toch af, omdat het zó ingewikkeld is, zó ernstig en zó spijkerhard.”

Lodewijk: “Het is pijnlijk als dat gebeurt, omdat dan een deel van je eigen leden zegt: ‘Ik wil dat je het niet langer doet.’ Maar ik vind het ook begrijpelijk. Ik kies ervoor om met mijn leden in gesprek te gaan.”

En als zijn leden hem wegstemmen? “Dan ga ik geen partijbestuur bestormen.”

Fragment

Het fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen