Jan Roos legt uit hoe je zwarte mensen interviewt: ‘Wil je bananen?’

Jan Roos vindt het bizar dat in de Volkskrant is geopperd om journalisten op een cursus zwarte mensen interviewen te sturen. Je zal daar vast leren om hen een tros bananen aan te bieden, grapt hij.

Jan Roos en Dennis Schouten © YouTube

Opiniemaker Nan van Houte riep vorige week in de Volkskrant dat de woedeuitbarsting van rapper Akwasi tijdens een interview met NPO Radio 1 bewijst dat journalisten moeten leren hoe ze zwarte mensen moeten interviewen. Zij moeten ‘op cursus zodat ze wat meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen’, vindt Nan.

Bananen

Jan Roos vraagt zich af wat je dan leert op zo’n cursus. Hij bespot het idee door in zijn programma RoddelPraat een rollenspel te spelen met co-host Dennis Schouten. Hierin speelt Jan de witte interviewer en Dennis de zwarte interviewgast ‘Oboekwa’, een door Jan bedachte naam.

Jan tegen Dennis: “Meneer Oboekwa, voordat we beginnen wil ik mijn excuus aanbieden voor alles wat u en de uwen is aangedaan door mensen van mijn kleur. Stout! Stoute witte man! Had je niet mogen doen (slaat zichzelf, red.)! Kunt u mijn excuses accepteren? Voordat we beginnen en mijn excuses gemaakt zijn, kan ik u iets geven? Een laptop? Een fiets? Een auto? Een geldbedrag? Om het een beetje goed te maken.” En dan: “Of een tros bananen?”

Die bananengrap kan echt niet, vindt co-host Dennis. “Ha ha! Nee, nee, Jan! Nee, hier komt echt gedoe van!”, schatert hij.

Black privilege

Het stoort Jan dat Akwasi steeds de hand boven het hoofd wordt gehouden. “Hij neemt de spullen van iemand mee, loopt weg, dat is diefstal en gaat dan terug en zegt: ‘Je krijgt je spullen terug als je dit gesprek wist.’ Dat is gewoon dreigen en chanteren. Elk normaal mens was klaar en Akwasi kan dat gewoon doen”, aldus de opiniemaker.

Volgens Jan is hier sprake van black privilege. “Dit soort types hebben het altijd over white privilege, maar ik denk wel dat we kunnen stellen dat het andersom is.”

‘Die gozer mag alles!’

Akwasi haalt het bloed onder Jans nagels vandaan. “Wat voor verschrikkelijks heeft hij meegemaakt? Die jongen is multimiljonair geworden en kan niet eens goed rappen. Hij mag nu een eigen NPO-omroep beginnen, terwijl hij niks kan en eigenlijk in de gevangenis had moeten zitten vanwege zijn teksten. Die gozer mag alles.”

De teksten van Jan Roos zelf zullen ook bij veel mensen in het verkeerde keelgat schieten. Eerder maakte hij ook al een bananengrapje over de overleden vader van Glennis Grace.

Fragment

Het bewuste bananen-fragment ziet u onderstaand in RoddelPraat (vanaf 2:50):

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen