Willemijn Veenhoven vindt Fidan Ekiz vooringenomen

Willemijn Veenhoven vindt het niet goed dat Fidan Ekiz haar mening zo etaleert in haar talkshow De Vooravond. Dat zegt de presentatrice, tot voor kort een van de Op1-sterren, in Volkskrant Magazine.

Willemijn Veenhoven en Fidan Ekiz © Wessel de Groot, Natalia van der Zalm

De presentatrice staat dit weekend met een groot interview in de Volkskrant om te praten over haar vertrek bij Op1. Het komt er op neer dat ze niet zichzelf kon zijn, omdat ze te veel in een tv-keurslijf zat. Ze wordt ook gevraagd wat ze vindt van presentatoren ‘die wel een geprononceerde mening hebben’. De krant noemt daarbij Fidan Ekiz en Jort Kelder.

Minder spannend

Onhandig, vindt Willemijn dat van Fidan en Jort. “Het heeft niet mijn voorkeur. Het wordt er minder spannend door. Je weet van tevoren al hoe ze een bepaald onderwerp aanpakken, gevoed door hun succes online. Ze bedienen een achterban.”

Wie moeten ze als voorbeeld nemen? “Als je dan kijkt naar een Sven Kockelmann: ik moet soms een beetje lachen om zijn toon, maar elk gesprek is elke dag weer spannend omdat iedereen dezelfde scherpe behandeling van hem krijgt. Dat is zoveel interessanter om naar te luisteren. Dat andere is in feite terug naar de verzuiling.”

Islamkritisch

Fidan ligt vooral onder vuur als ze een islamkritische mening verkondigt. Zo ergerde ze zich in oktober aan het gebrek aan ophef over de islamitische koppensneller in Parijs. Sander Schimmelpenninck verweet haar vervolgens in de domrechtse echoput te zitten. Critici vinden dat islamkritiek een stokpaardje is van Fidan.

Willemijn noemt in het interview de discussie over naakt douchen als voorbeeld. Op school en in sportclubs houden jongens tegenwoordig hun onderbroek aan tijdens het douchen. “Fidan Ekiz zegt dat het door de migranten komt, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met alle perfectie die ze voorgesteld krijgen op Instagram enzo.”

Moskee

Zelf zit Willemijn overigens níet in de domrechtse echoput. Ze heeft naar eigen zeggen zowel linkse als rechtse meningen. “Dat vind ik ook zo moeilijk aan deze tijd, dat als je vóór Black Lives Matter bent, je ook meteen tégen Zwarte Piet en vóór het hernoemen van straatnamen moet zijn.”

“Hiervoor woonde ik in Amsterdam Oost naast een moskee die werd gefinancierd door allerlei dubieus geld uit Koeweit om het salafisme te pushen. Daar maak ik me zorgen om. Maar ik maak me óók ongelooflijk zorgen om de opwarming van de aarde. Maar op de een of andere manier kan dat niet meer samengaan, omdat alles gepolitiseerd is.”

Fidan

Fidan Ekiz deed vorig jaar nog haar beklag over het feit dat ze zo vaak geframed wordt. “Je kan eigenlijk nog steeds niet iets zeggen zonder geframed te worden. Ik loop daar heel erg tegenaan. Als jij bepaalde misstanden binnen de gemeenschap benoemt of kritisch bent over de islam, wat ik ben, dan word je meteen geframed als rechts en moet er niet naar je worden geluisterd. Ook al heb je gelijk, je wordt gewoon geframed.”

Het fragment van toen bekijkt u hier.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen