Mooie dag voor Akwasi: omroep Zwart heeft 50.000 leden

De nieuwe omroep Zwart van Akwasi heeft zojuist de 50.000 leden aangetikt, meldt de rapper op Twitter. Daarmee voldoet hij aan een van de twee voorwaarden om het NPO-bestel te betreden.

Akwasi Foto: RTL Jinek

Akwasi wil een einde maken aan de witte dominantie op televisie. Zijn eigen omroep Zwart moet veel meer kleur brengen op de beeldbuis. Niet alleen met gekleurde presentatoren, maar bijvoorbeeld ook door meer aandacht te besteden aan Afrikaanse landen. Hij staat nu met één been in het bestel, want de 50.000 leden zijn binnen.

Twee voorwaarden

Nieuwe omroepverenigingen kunnen een erkenning krijgen als zij minimaal 50.000 betalende leden hebben én zich onderscheiden van de andere omroepen. “Bijvoorbeeld door andersoortige programma’s te maken of zich te richten op andere doelgroepen. Zo voegt de omroep iets toe aan de bestaande programmering”, aldus de Rijksoverheid.

Akwasi moet nog bewijzen dat hij ook aan die tweede voorwaarde voldoet. Wie daar precies over gaat? “Het Commissariaat voor de Media (CvdM) controleert of omroepen bij de aanvraag van een erkenning aan de voorwaarden voldoen.”

Angela de Jong denkt dat Akwasi niet hoeft te vrezen dat het Commissariaat ervoor gaat liggen. Volgens haar zal de mediawaakhond racismeroepers over zich heen krijgen als de erkenning wordt geweigerd.

Einde aan blonde dominantie

Hoe dan ook: nu is het feest bij Akwasi. Hij wordt op de sociale media volop gefeliciteerd. “Te gek!! Now Lets rock and roll”, zegt Zwarte Piet is Racisme. En L v Hoof: “Hoop oprecht dat dit een goed voorteken is voor Bij1. Er is ruimte voor een divers geluid. Laat het maar helder klinken.”

Akwasi wil een einde maken aan de dominante van witte, blonde tv-vrouwen. Hij deelt op zijn socials een collage van Wendy van Dijk, Irene Moors, Linda de Mol, Bridget Maasland, Chantal Janzen, Eva Jinek en Nicolette van Dam. “Wakker?”, staat erbij.

Geen goede afspiegeling

Hij verwijst naar een post van kunstenares Marcella Lede. Zij zegt: “Niets ten nadele van deze vrouwen, maar het is echt tijd voor diversiteit. Twee jaar geleden vroeg ik hier al aandacht voor. Met honderd mensen heb ik toen een test gedaan: schrijf zo snel mogelijk zeven presentatrices op die je als eerste te binnen schiet. Deze namen zijn toen het vaakst genoemd.”

“Dit is wat wij het vaakst zien op de Nederlandse tv. Dit is waar multicultureel Nederland het momenteel mee moet doen. Nogmaals, niets ten nadele van deze vrouwen, maar dit is totaal geen afspiegeling van de maatschappij.”

Akwasi viert feest

Akwasi is momenteel uitzinnig van vreugde, laat hij zien in een video op Twitter:

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen