Henk Bleker in de bres voor Thierry Baudet: WNL op Zondag ontploft

Er ontstond zondagochtend in de talkshow WNL op Zondag een explosie aan verbijsterde reacties toen voormalig CDA-staatssecretaris Henk Bleker het opnam voor de gevallen politicus Thierry Baudet.

Henk Bleker en Rick Nieman © WNL

Thierry Baudet, die binnen zijn eigen partij Forum voor Democratie onder vuur ligt vanwege antisemitische en racistische uitingen, is compleet ingestort in de peilingen. Zelf houdt hij zich op Donald Trump-achtige wijze staande en Henk Bleker vindt dat meer dan terecht. Hij vindt dat we Thierry Baudet op zijn vochtige ogen moeten geloven, totdat er echt heel harde bewijzen zijn.

Antisemiet

Henk Bleker vindt de omstreden brief van Nicki Pouw-Verweij, de vorige week opgestapte nummer drie van de partij, niet genoeg. Nicki deed in deze brief verslag van de gebeurtenissen tijdens een partijdiner op 20 november, toen volgens haar bleek dat Thierry ‘geradicaliseerd’ is.

Tijdens dit diner heeft Thierry volgens Nicki, wier verhaal door meerdere aanwezigen wordt ondersteund, bizarre uitspraken gedaan. ‘Bijna iedereen die ik ken is antisemiet’, zou hij hebben gezegd. Ook sprak hij over ‘alle domme negers’. Verder bleek hij qua corona volledig op de koers van Robert Jensen te zitten.

Henk wilde Forum stemmen

De partij ligt nu behoorlijk uit elkaar. Jammer, vindt Henk, want hij wilde graag op Forum stemmen. “Ik was wel een beetje geneigd om op Forum te stemmen, maar dat loopt een beetje uit de hand, alhoewel ik veel verwijten richting de heer Baudet niet terecht vind. Ik heb hem meer gesproken dan enig journalist in Nederland de afgelopen drie jaar.”

Gastheer Rick Nieman: “Ja, maar Henk Bleker, als je gaat flirten met extreemrechts en antisemitische dingen gaat zeggen, wat nog veel erger is dan we allemaal al vermoeden, dan is het toch afgelopen en klaar?”

Van horen zeggen

Daarop zei Henk Bleker onomwonden: “Nee, wacht eens even. Dan wil ik ook even duidelijk zijn. Als ik van iemand rechttoe-rechtaan dingen hoor die niet kunnen, dan serveer ik iemand af. Als ik zijn publicaties lees en zie wat hij woordelijk heeft gesproken en daar staan dingen in die niet kunnen, dan serveer ik iemand af. Maar tot nu toe, moet ik zeggen, dat er over meneer Baudet wel heel veel van horen zeggen is.”

Het leidde tot een explosie van verontwaardiging in de studio, met name bij Sjuul Paradijs en gastheer Rick Nieman. De andere gasten in de studio waren VN-gezant Jeanine Hennis-Plasschaert en minister Cora van Nieuwenhuizen. “Nou, kom op. Nicki Pouw-Verweij heeft een brief geschreven die op een meeting aanwezig was!”, merkte Rick op.

‘Mag ik dit wil zeggen?’

Henk schrok van de explosieve reactie in de studio. “Ik vind dit een tekenende reactie! Kijk me nou eens even serieus aan. Mag ik eigenlijk zoiets wel zeggen in een uitzending, dat ik graag eerst…”

Rick: “Je mag alles zeggen!”

Henk: “Nee, nee, ik kijk even naar jullie reactie. Ik wil graag mijn oordeel over iemand baseren op basis van wat ik zelf van iemand hoor, wat ik lees en wat ik zie, enzovoorts. Verder geef ik geen oordeel.”

Sjuul: “Zo reageren Trump-aanhangers natuurlijk ook in Amerika.”

Fragment

Het fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen