Fred van Leer deed zelfmoordpoging, is ziedend op SBS 6

Fred van Leer is zondag uit zijn huis getakeld, omdat hij een zelfmoordpoging heeft gedaan. Hij was er bijna niet meer geweest. Dat zegt hij in een zeer emotionele videoverklaring op Instagram.

Fred van Leer Foto: Instagram

Na het uitlekken van een sekstape is Fred van Leer door een heel zwaar emotioneel dal gegaan. Hij doet zijn verhaal in een bijna vijftien minuten durende video op Instagram. “Ik begin dit filmpje met een zucht en dat is omdat ik eigenlijk nog helemaal niet klaar ben om iets van me te laten horen. Maar er gaan nogal wat wilde verhalen over mij de ronde en dat wil ik eigenlijk ontkrachten.”

Paniek na uitlekken sekstape

De eerste berichten dat er een sekstape rondging, bereikten Fred vorige week woensdag. “Dan ben je de weg kwijt en lijkt het alsof de wereld onder je voeten vandaan gaat en ben je compleet in paniek. Ik wist niet wat ik met mijn gevoel moest doen.”

Naarmate er meer berichten kwamen, werd de paniek steeds groter. “Ik ben in blinde paniek naar een heel goede vriendin van mij gegaan, die vlakbij woont. Ze heeft me opgevangen en toen is het hele circus begonnen met politie, recherche en een ambulance omdat iedereen zich zorgen maakte.”

Fred werd die nacht opgenomen in de Bouwman-kliniek, maar de daaropvolgende dagen en nachten werd hij continu omringd door vrienden en familie. “Ze hebben mijn telefoon afgenomen, omdat daar heel veel trash en ellende op binnenkwam.”

Vrees voor tv-carrière

Heel even vreesde Fred dat zijn tv-carrière in duigen lag. “Mijn werk is mijn DNA. Omdat alles zo onzeker is, maakte ik me over alles zorgen. De schaamte die ik heb. Niet alleen mijn vrienden hebben het filmpje gezien, maar misschien jullie allemaal. Ik heb ook mensen gehoord die het niet hebben willen zien en daar ben ik dankbaar voor. Mijn familie ziet het, mijn moeder ziet het. Die dag is een hel, ik kan niet anders zeggen.”

Zondag was een zwarte dag voor Fred. Hij besloot stiekem op een tweede telefoon te kijken. “Ik was in complete paniek. Zonder in details te treden – en ik heb heel lang nagedacht of ik dit nou wel of niet wilde zeggen, maar ik ga het wel zeggen want ik wil de regie in eigen hand nemen – maar ik heb me zelf iets aangedaan.”

Zelfmoordpoging

Bijna was Fred er niet meer geweest. “Omdat er zo veel goede mensen in mijn omgeving zijn, ook mensen die arts zijn: ze hebben heel accuraat en snel kunnen handelen. Door deze mensen en door ook de ambulancedienst, politie en brandweer ben ik er nog. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

De RTL-ster werd uit zijn huis getakeld en daar werden foto’s van genomen. “Ik wil de buurman of degene die de foto’s heeft gemaakt ongelooflijk bedanken. Ik had die foto’s echt heel graag in mijn foto-album willen hebben, dus hartelijk dank daarvoor, maar je hebt me ook heel veel pijn gedaan.”

Ziedend op SBS 6

Op basis van die foto’s – te zien was hoe Fred uit huis werd getakeld met een deken over zijn gezicht – besloot het SBS 6-programma Hart van Nederland te melden dat hij overleden was. “Dat is ongelooflijk.”

SBS 6 heeft hem daar veel pijn mee gedaan. “Als mijn moeder of familie lezen dat ik dood uit mijn huis ben getakeld: dat is vreselijk. De reden dat ik door de brandweer uit mijn huis ben getakeld, is dat ik in een oud herenhuis woon. Ik kon niet met een brancard van boven naar beneden.”

De zender heeft alle journalistieke normen overschreden, vindt hij. “Als je dan toch een statement krijgt van mijn management, hou dat dan even aan. Als je een goede journalist bent, dan zorg je ervoor dat datgene wat je opschrijft, waar is.”

Shownieuws-deskundige Albert Verlinde suggereerde dat dat dekentje dan uit ijdelheid geweest moest zijn. Lariekoek, zegt Fred. “Dat had niets te maken met of ik er leuk uitzag, want daar was ik op dat moment echt niet mee bezig.”

‘Zin in de toekomst’

Aan het eind van zijn emotionele video bedankt Fred de mensen die hem hebben gesteund en de hashtag ‘TeamFred’ zijn begonnen. “Ik had het fantastisch gevonden als er drie jaar geleden ook de hashtag ’TeamPatricia’ was geweest.”

Er zijn genoeg mensen zónder zo’n groot vangnet en die kunnen het misschien níet aan, benadrukt hij. Nu is Fred naar eigen zeggen in veel betere doen. “Ik kan het aan, ik heb heel veel zin in de toekomst en we gaan binnenkort weer heel veel lol maken met z’n allen.”

De videoverklaring van Fred van Leer kunt u hier bekijken.

Geen aangifte

Fred doet ook exclusief zijn verhaal op pagina Privé in De Telegraaf, dat leest u hier. Hierin zegt hij onder meer geen aangifte te hebben gedaan. “Dan gaat het nog ik weet niet hoelang mijn leven beheersen en dat wil onder geen enkele voorwaarde. Ik ben een blij en opgewekt mens en dat wil ik ook zijn en blijven.”

Het filmpje is níet vrijwillig tot stand gekomen, vervolgt Fred. “Het gebeurt niet vrijwillig. Het is in die zin ook geen seksfilmpje. Dat je het samen maakt en dat een hacker het van je telefoon haalt en deelt. Het is echt allemaal te erg.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen