Georgina Verbaan vindt dat DWDD te ver ging bij haar: ‘Vreselijk’
De rel rond De Wereld Draait Door ligt al een tijdje achter ons, maar ook Georgina Verbaan heeft nog wat te klagen. “Ik werd daar uitgebeeld als domme ’golddigger’”, briest de actrice.
Een treuriger einde van zijn tv-carrière kon Matthijs van Nieuwkerk zich niet voorstellen: hij is rücksichtlos van de buis verdwenen na de onthullingen over zijn misdragingen bij De Wereld Draait Door. En het is niet alleen de presentator geweest, maar ook zijn horrorhulpje Dieuwke Wynia. En dan liepen er ook nog nare types rond als Erik Dijkstra.
Golddigger
Hoe dan ook: we kennen het DWDD-riedeltje inmiddels wel. De rel is al een tijdje voorbij, maar Georgina Verbaan rakelt de boel nu weer op. Ook zij heeft naar eigen zeggen verschrikkelijke ervaringen met het programma, waar ze flink gecasht heeft als tafeldame. Ze zat er om de haverklap aan de zijde van Matthijs.
Wat is er met Georgina gebeurd? “Ik schoof regelmatig aan bij De Wereld Draait Door, in dat programma zat ook Café de Wereld: een satirische animatieserie met persiflages van bekende Nederlanders. Ik werd daar uitgebeeld als domme ’golddigger’. Dat ik daar op die kruk nooit iets van gezegd heb! Want ik vond dat vreselijk.”
Cultuurprobleem
Is het seksisme? Niet per se, aldus Georgina in een interview met De Telegraaf. “Ik geef echt niet alleen mannen de schuld, het was een cultuurprobleem. Want ook vrouwen werkten mee aan die persiflages. Gelukkig pikt de jonge generatie dit soort dingen niet.”
Was ze zelf ook maar wat assertiever, verzucht ze. “Ja, dat ik wat brutaler was geweest, zeker vroeger. De media was toen zó hard en seksistisch over vrouwen, zelfs in serieuze talkshows. Vrouwen, en zeker jonge vrouwen, werden tamelijk seksistisch benaderd.”
Sneer aan Ivo
Heeft ze een voorbeeld van een tv-seksist? “Dat interview van Ivo Niehe met Britney Spears bijvoorbeeld: ze was in 1999 slechts zeventien jaar oud en hij vroeg haar naar haar borsten, dat kan toch niet?”
Gelukkig is er nu woke, besluit Georgina. “Het is een cultuuromslag, een nieuwe generatie die opkomt voor zichzelf en anderen. Tegen de ’woke’-schelders zou ik zeggen: wen er maar aan.”