‘Matthijs van Nieuwkerk had moeten liegen voor het schokeffect’

Matthijs van Nieuwkerk had in de verklaring over zijn RTL-exit veel beter kunnen zeggen dat hij definitief stopt met televisie, ook al is dat een leugen. Dat stelt tv-autoriteit Tina Nijkamp.

Matthijs van Nieuwkerk © RTL

Het riedeltje begint weer van vooraf aan: welke omroep wil nog in zee met Matthijs van Nieuwkerk en als dat een publieke omroep is, vindt de overkoepelende NPO dit dan wel goed? En dit nog maandenlang. Zijn samenwerking met RTL is namelijk op de klippen gelopen, omdat Peter van der Vorst hem als een baksteen heeft laten vallen.

Voor de vrijheid

Matthijs en RTL doen net of het een eigen keuze is van de presentator; hij zegt ‘voor de vrijheid te kiezen’. Onhandig, meent tv-autoriteit Tina Nijkamp, die jarenlang aan het roer van SBS 6 heeft gestaan. “Heel slim vind ik het niet van Matthijs om te zeggen dat hij voor de vrijheid kiest”, zegt ze in de podcast Tina’s TV Update.

Ze vervolgt: “Als ik hem was geweest, dan had ik toch gezegd: ‘Ik stop helemaal met tv-maken’, en waarom? Niet omdat hij moet stoppen met tv-maken, dat moet hij natuurlijk zelf weten, maar omdat je nu weer een hele toestand krijgt van of hij naar Omroep MAX gaat of naar SBS 6 omdat hij met Frans Klein bevriend is.”

Pr-spektakel

Die geruchtenstroom is helemaal niet goed voor Matthijs, zegt ze. “Dat hele publiciteitsspektakel begint dus weer van vooraf aan. Jan Slagter heeft alweer gereageerd en zegt geen nee. Dan krijgen we dan natuurlijk de vervolgvraag of de NPO het wel wil en hoe Frederieke Leeflang er nu in staat. Daar wordt dan heel lang over gepraat.”

SBS lijkt ook een optie. “Ik denk persoonlijk eigenlijk van niet, want die VI-mannen bevolken al heel veel in de week en in het weekend hebben we natuurlijk Hélène Hendriks. Dat hele spektakel gaat dus de komende weken door.”

Shockeffect

Heel dom, vindt Tina. “Als Matthijs had gezegd: ‘Ik stop helemaal met tv’, dan hadden mensen er ook bij nagedacht van: jeetje, wat erg eigenlijk dat híj, zo’n grote tv-maker, moet stoppen, dat hij voelt dat hij moet stoppen. Ik denk als hij dat had gezegd, dat dan de schok groter was geweest.”

Zelfs als Matthijs nog door wil op tv, had hij hier beter over kunnen liegen, denkt ze. “Dan nog had Matthijs na een jaar bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Ik ga toch niet stoppen met tv, er kwam nu een kans voorbij en die heb ik met beide handen aangegrepen.’”

Bestwil

Een leugentje om bestwil, aldus Tina. “Ik denk dat je het dan publicitair een stuk rustiger had gehouden en niet al dat gespeculeer had gehad dat we nu weer krijgen en waardoor Matthijs weer heel negatief in het nieuws blijft. Er wordt dan constant gerefereerd aan het verhaal en of er nog filmpjes zijn.”

“Er blijven allemaal vragen komen, terwijl als hij had gezegd te stoppen, dat er een schok door Nederland was gegaan. Dan hadden we denk ik met z’n allen gedacht: was dit nou echt nodig dat Matthijs zelfs moest stoppen met tv en iedereen verdient toch een tweede kans? Dat was dan denk ik de overheersende emotie geweest.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Had Matthijs inderdaad beter kunnen zeggen dat hij definitief stopt met tv, ook al meent hij het niet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen