Donny Roelvink prijst islam: ‘Hun normen en waarden trekken mij’

Donny Roelvink laat in het tijdschrift van Chantal Janzen iets meer los over zijn bekering tot de islam en wat daarvoor de aanleiding was. “Hun normen en waarden trekken mij.”

Donny Roelvink © RTL

Dries Roelvink en zijn kinderen Dave en Donny worden door veel mensen gezien als een soort kermisattractie, dus toen Donny aankondigde dat hij tegenwoordig een moslim is, namen velen dat met een korreltje zout. Het blijkt echter dat Donny er bloedserieus over is. Hij vertelt er nu meer over in een interview met het tijdschrift &C.

Groot vraagteken

De interesse in het geloof is getriggerd door zijn teelbalkanker, aldus Donny. “Ik had als kind al een grote angst voor de dood. Ik vroeg me af: wat gebeurt er daarna? Gaat het licht gewoon uit? Wij zijn niet gelovig opgevoed, dus dat was altijd een groot vraagteken.”

Hij vervolgt: “Ik ben daar op een gegeven moment overheen gegroeid, maar als je zo’n ongeluk krijgt en ziek wordt, komt die angst weer terug. Nu ik me in het geloof verdiep, vind ik daar antwoorden, maar die angst zal altijd een stukje van mij blijven.”

Naar de moskee

Donny koos voor de islam, omdat zijn beste vriend dat ook is. “Mijn beste vriend met wie ik al sinds groep vijf heel close ben is moslim. Doordat ik bij hem thuis kwam, kwam ik al jong in aanraking met de cultuur, de manieren van leven en de gedachten daarachter. Die vond ik altijd interessant, maar dan leef je je leven en ben je daar niet zo veel mee bezig.”

Op de dag van zijn operatie ging alles razendsnel. “Ineens had ik de drang om mijn beste vriend te bellen en te vragen of hij voor me wilde bidden. Het voelde als een laatste redmiddel. Toen betrapte ik mezelf: op een moment als dit trek ik blijkbaar naar de islam toe. (…) Sindsdien ben ik me er meer in gaan verdiepen en vaker naar de moskee gegaan.”

Tripje naar Dubai

Nu voelt Donny zich echt moslim. “Ik voel het bij de islam echt. Het bleef steeds een beetje in het midden, totdat ik met de afgelopen ramadan meedeed en ben gaan lezen en praktiseren. In de laatste week ben ik zelfs naar Dubai gegaan. Ik kan het niet uitleggen, maar daar op dat moment voelde ik God gewoon.”

“En de manier waarop moslims voor hun geloof staan en de normen en waarden waarmee ze leven, dat trekt me ook. Vooral het altijd bewust met de juiste intentie handelen. Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik erachter kom dat ik veel van de leefregels al toepaste. Het was alleen nog een kwestie van het uitspreken.”

Perfecte moslim

Donny streeft ernaar om uiteindelijk ‘een perfecte moslim’ te zijn, maar daar is hij ‘nog lang niet’. Het is in elk geval prachtig allemaal, vervolgt hij. “Al begrijp ik ook dat het even shockerend was voor mensen.”

“Een westerse jongen, die mensen ook nog eens kennen en van wie ze het misschien niet zo snel verwachten, zet ineens de stap en bekeert zich. Maar ik heb ook veel mooie reacties van mensen gehad.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de bekering van Donny Roelvink inspirerend?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen