‘Renze Klamer aapt Wilfred Genee na, past hetzelfde trucje toe’

Renze Klamer krijgt de laatste tijd veel complimenten over hoe zeer hij gegroeid is als talkshowhost. Wie ziet hij als zijn voorbeeld? “Hij past hetzelfde trucje toe als Wilfred Genee!”

Wilfred Genee en Renze Klamer © SBS, RTL

Mediacriticus Victor Vlam is één van de mensen die enthousiast is over de groei die Renze Klamer heeft doorgemaakt als talkshowhost. Hij vindt dat de presentator het ‘echt best wel goed doet daar bij RTL’. “Van de drie talkshowhosts vind ik hem eigenlijk op dit moment wel de beste, gewoon simpelweg omdat hij duidelijk de meeste ambitie heeft.”

‘Aapt Wilfred na!’

Victor wijst er in de podcast De Communicado’s op dat andere twee talkshowhosts van RTL liever andere dingen doen. “Je ziet toch wel bij Beau en Humberto dat ze minder ambitieus zijn. Wat me vooral opvalt: Renze heeft echt heel goed gekeken naar de interviewstijl van Wilfred Genee.”

“Sterker nog: ik heb vaak, als ik mijn ogen dicht doe, dat ik bij mezelf denk: zit ik nu naar Wilfred of naar Renze te kijken? Ze hebben één neiging die ze beiden doen, en waar ze beiden ook denk ik wel wat succes mee hebben. Renze zit namelijk aan de lopende band van die kleine steekjes uit te delen aan zijn gasten, prikjes.”

‘Zuigend soms’

Toevallig zat Wilfred gisteren aan tafel bij Renze. “Je bent nu aan het zuigen!”, riep hij op een gegeven moment. Victor: “En dat is ook iets wat Wilfred vaak doet, een beetje zuigend soms. Soms vinden gasten dat ook wel vervelend, maar het creëert wel een soort van frictie die de kijker dan ook wel weer leuk vindt, dus er gebeurt wat.”

Renze beet zijn tafelgast Caroline van der Plas onlangs toe ‘goed getraind’ te zijn. “Dit maakt het ook anders dan een Nieuwsuur-interview, want dit zou een presentator van Nieuwsuur nooit zeggen. Daar is het natuurlijk veel objectiever, veel afstandelijker. Dit zijn wel van die steekjes die ervoor zorgen dat er inderdaad wel wat schuring ontstaat.”

Persoonlijke groei

Victor denkt dat Renze een persoonlijke groei heeft doorgemaakt. “Het is ook wel echt anders dan wat Renze Klamer vroeger deed, want in het verleden, zeker bij De Vooravond, toen hij dat programma met Fidan presenteerde, toen was hij gewoon nog die lieve jongen die vooral daar zat voor de administratie, zoals Özcan Akyol ooit eens een keer zei.”

“Het was iemand die niet echt een personality is en hier zie je wel dat hij die personality wat meer aan het ontwikkelen is. Maar ja, tegelijkertijd, het is echt afgekeken van de populairste talkshow. Het is letterlijk de strategie van Wilfried Genee, die sommige mensen onuitstaanbaar vinden, die Renze Klamer hier gewoon één op één heeft gekopieerd.”

Jan en Johan

Renze lijkt ook actief op zoek naar een eigen Johan Derksen, aldus de mediakenner. “Het valt me op dat Jan Slagter best wel vaak te gast is en dat is toch een beetje de Johan Derksen van de NPO. Het is iemand die dat geluid ook goed kan vertegenwoordigen op een mediagenieke manier.”

“Zodra Jan Slagter daar wordt aangekondigd als vaste gast of wekelijkse gast, dan denk ik echt dat Renze langzamerhand zijn programma aan het omvormen is tot Vandaag Inside 2, zeg maar.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen