‘Heel gangenstelsel onder door Eva Jinek geweigerde tv-studio’

Het AD is een soort oorlog begonnen tegen Eva Jinek omdat ze vanuit Amsterdam gaat uitzenden en nu hebben ze zelfs Pieter Omtzigt tegen haar opgestookt. Maar heeft ze niet gewoon een punt?

Eva Jinek © NPO

Eva Jinek heeft een miljoen euro salaris opgegeven omdat ze haar talkshow toch liever bij de publieke omroep wil maken. De NPO heeft er alle hoop op gevestigd dat zij degene is die eindelijk de gedroomde opvolger van De Wereld Draait Door kan leveren. Haar hoofd ligt op het hakblok, dus het is logisch dat de presentatrice wel wat te eisen heeft.

Troosteloos

De nieuwe talkshow van Eva is al voor vier jaar ingetekend, dus alle investeringen in haar programma zijn sowieso voor de lange termijn. De presentatrice wil iets blijvends neerzetten, iets beklijvends. En ze wil haar gasten ook een goede ervaring bieden. Kan ze die geven op het troosteloze Mediapark? Nee, denkt ze zelf. Ze kiest voor de hoofdstad.

Hoewel de nationale televisie vaak wel heel erg hoofdstedelijk georiënteerd is, is het ontegenzeggelijk dat Eva’s nieuwe uitzendlocatie, namelijk De Hallen in Amsterdam, véél gezelliger is dan die verschrikkelijke Studio 3 in Hilversum. Het AD is echter woest en heeft op een bierviltje uit laten rekenen dat haar nieuwe locatie 2 miljoen euro extra zou kosten.

Kamervragen

Volgens de NPO klopt er niets van die berekening, maar de campagne tegen Eva is in gang gezet: de krant heeft nu zelfs de partij van Pieter Omtzigt boos weten te krijgen. Die gaat Kamervragen stellen over de studio van Eva. Alles om haar terug op het Mediapark te krijgen, in dezelfde vreselijke studio als die van Sophie & Jeroen, en tot voor kort die van Op1.

Opiniemaker Johan Fretz vindt dat wel erg overdreven. Hij schrijft sarcastisch op X: “Pieter Omtzigt wil een parlementaire enquete houden naar de keuze van Jinek om haar talkshow vanuit Amsterdam te gaan maken. Allemaal om te waarborgen dat de grondwettelijke basislijn intact blijft, anders blijft er straks niks over om kapot te maken.”

‘Écht zo erg?!’

De grote vraag is: is die door Eva geweigerde studio in Hilversum écht zo erg? Volgens Angela de Jong is het inderdaad troosteloos en zijn de toiletten afschúwelijk. Wat vindt Tina Nijkamp ervan? De tv-autoriteit zegt in haar podcast: “Als je dus op het Mediapark komt, is het een studiogebouw rechts.”

Er zit een deur in dat gebouw. “En als je daar dan binnenkomt, ga je met een trap naar beneden.”

Doodeng. “Dat voelt natuurlijk al niet helemaal lekker, want dat voelt al wel alsof je een kelder ingaat zonder ramen en dat is ook zo. Je ziet geen enkel buitenlicht meer als je naar beneden bent gelopen.”

Gangenstelsel

En wat als je dan eenmaal naar beneden bent gelokt? “Dan kom je in een heel grote hal terecht, een soort gangenstelsel eigenlijk bijna. Een ondergronds gangenstelsel. Zo voelt het ook wel een beetje. Wel brede gangen. En dan is links de ontvangstruimte. Nou, die ziet er eigenlijk heel mooi uit. Heel groot is het alleen en dat maakt het heel ongezellig.”

Er staan in die gekke, enorme ruimte zes heel grote ronde tafels met groene stoelen. “Van die hele groene stoelen die je nu heel veel ziet. Er zijn groene banken en een hele mooi verlichte wandfoto van een brug, een Nederlandse brug, en wat andere mooie foto’s aan de muur. Het ziet er echt wel heel mooi uit, maar het is veel te groot.”

Verloren

De enorme grootte van die hal maakt het wat unheimlich, aldus Tina. “Als je daar zit, dan voel je je echt wel verloren, omdat je in een soort schoolgebouw zo groot zit. Zo voelt het. Daarnaast zit de make-upruimte, de visagieruimte. Die is prachtig. Daar hangen allemaal schilderijen aan de muur, van die Rijksmuseum-schilderijen.”

In de visagie valt het dus wel mee, maar dán… “Als je dan naar de studio loopt, moet je weer dat gangenstelsel door.”

Vreselijk. En als je naar de wc moet? “Die zijn heel klein en die ruiken niet al te best, maar ik moet wel zeggen: het zijn er wel veel.”

Gezelligheid

Tina heeft dan ook alle begrip voor Eva, al vindt ze het vermeende prijskaartje van 2 miljoen euro wel heel fors. “Ik snap heel goed dat Eva in Amsterdam wil gaan zitten, omdat dat veel gezelliger is en je daglicht hebt, maar het is wel veel onpraktischer. Daar blijf ik bij.”

“Misschien is het voor Eva ook wel leuk als je overdag werkt in de gezelligheid zeg maar. Het Mediapark zelf is ook heel troosteloos. Ik heb er zelf ook jaren gewerkt en ik moet ook eerlijk zeggen: ik was heel blij toen ik bij SBS in Amsterdam mocht werken in een levende omgeving.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het goed dat de partij van Pieter Omtzigt zich bemoeit met de tv-studio van Eva Jinek?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen