Ali B mogelijk drie jaar de bak in: OM eist forse gevangenisstraf

Ali B verdwijnt mogelijk voor drie jaar de gevangenis in. Zoveel celstraf eist het OM namelijk in de misbruikzaak tegen hem. “Voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen.”

Ali B © RTL

De vroegere The Voice-ster Ali B wordt flink met zijn neus op de feiten gedrukt. Het OM heeft zojuist een gevangenisstraf van drie jaar geëist in de misbruikzaak tegen hem en de kans is dus serieus aanwezig dat hij de bak in moet. Gaat hij in hoger beroep als de rechter meegaat in die eis? Hij roept immers continu hoeveel vertrouwen hij heeft in de rechter…

Seksuele driften

Hoe is het OM tot deze strafeis gekomen? Saskia Belleman, de beroemdste rechtbankverslaggever van ons land, doet er verslag van in haar Telegraaf-feed op X. “Ali B is strafbaar aan twee keer aanranding en twee keer verkrachting, zegt de OvJ (Officier van Justitie, red.). Ze komt toe aan de strafeis. Maar eerst de motivering.”

“Ali B gaf blijk van ‘opdringerige seksuele driften’, zegt de OvJ. Hij stond bekend als een aimabel persoon, maar maakte daar misbruik van en was alleen bezig met zichzelf, zegt de OvJ.”

Leugenaar

De telefoon van Ali is getapt en dat wordt nu tegen hem gebruikt. “Hij was een bekende rapper en had een belangrijke positie binnen de muziekindustrie, zegt de OvJ. Zelfs zijn eigen vrouw noemde hem in een telefoongesprek ‘ziek en manipulatief en een seksverslaafde pathologische leugenaar die hulp weigert’.”

“De slachtoffers wisten dat het melden van het misbruik ook henzelf in de spotligts zou zetten, met gevolgen voor hun carrière, zegt de OvJ. Dat Ali B zegt nooit eerder klachten te hebben gekregen van vrouwen, zegt niks, zegt de OvJ.”

Geen wroeging

Wat speelt er nog meer mee voor het OM? “De OvJ verwijt Ali B geen enkele wroeging te hebben, alleen pogingen te doen zijn eigen hachje te willen redden door de slachtoffers weg te zetten als onbetrouwbaar. Hij ziet zichzelf als slachtoffer van de veranderde normen in de maatschappij, maar daarin gaat het OM niet mee.”

Het OM houdt rekening met het feit dat Ali B geen strafblad heeft en dat de gevolgen voor hem groot zijn. “Eén van de strafdoelen, vergelding, is dus wat het OM betreft voor een deel al bereikt.”

Oudere feiten

Dat verlaagt de strafeis. “Ook houdt het OM rekening met het feit dat de feiten al wat ouder zijn. Ze zegt dat het gevaar voor herhaling niet is in te schatten, omdat Ali B niet heeft willen meewerken aan gesprekken met de Reclassering. Er was bij Ali B sprake van een hardnekkig patroon, zegt de OvJ.”

“Het OM eist een gevangenisstraf van 3 jaar tegen rapper Ali B voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen in 2014 en 2018.”

Tweet

Een tweet:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u drie jaar celstraf voor Ali B terecht vinden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen