‘Wolkenkrabbers leiden tot fors kijkersverlies Hart van Nederland’

Het is buitengewoon onverstandig dat Hart van Nederland zo blijft vasthouden aan die nieuwe randstedelijke sfeer, vindt oud-SBS 6-baas Tina Nijkamp. “Je ziet steeds wolkenkrabbers.”

Hart van Nederland © SBS

Hart van Nederland is ooit ontzéttend groot geworden met het brengen van huis-tuin-en-keuken-nieuws en ook toen Tina Nijkamp nog de baas was van SBS 6 stond dat regionale karakter hoog in het vaandel. Toen John de Mol het roer overnam bij de zender, is het programma veel serieuzer geworden en ziet het er wat randstedelijker uit.

Tina’s ergernis

Het blijft ongelooflijk zonde, zegt Tina in haar podcast Tina’s TV Update. “Ik heb nog nieuws over Hart van Nederland. Of nieuws… Het valt me zo op – ik zat er gisteren weer naar te kijken – dat zij nog steeds die vormgeving hebben met die wolkenkrabbers erin. Ik erger me daar al heel lang aan.”

Volgens haar is het ook niet goed voor de kijkcijfers. “Ik zie dat qua kijkcijfers heel veel actualiteitenprogramma’s het heel goed doen, van Editie NL tot RTL Boulevard tot natuurlijk het Half Acht Nieuws en het Journaal. Vroeger scoorde Hart van Nederland, zeker als het mooi weer wordt, zo’n 1,2 tot 1,5 miljoen kijkers, en nu is dat nog maar de helft.”

Wolkenkrabbers

En dat terwijl de instroom van de Hélène Hendriks-talkshow De Oranjezomer heel goed is. “Het is zonde dat het eigenlijk… Het lijkt een beetje op twee gedachten te hinken dat programma. Vroeger was het toch echt wel het nieuws uit de regio, ander nieuws dan in het Journaal, ander nieuws dan RTL Nieuws, en nu is het een beetje van alles wat.”

Tina denkt dat Hart van Nederland iets moet doen aan de vormgeving. “Zeker met die wolkenkrabbers in beeld zo prominent lijkt het toch wel alsof ze echt serieus het Journaal willen nadoen en dat vind ik echt ontzettend zonde, want het is een heel mooi format, een heel mooi merk.”

Meer regionaal

Wat moet er gebeuren? “Ik denk dat het voor Hart van Nederland heel goed zou zijn als ze gewoon weer meer een regionale uitstraling zouden krijgen. Ik mis dat zelf heel erg. Wat me ook erg opvalt is dat ze best wel de kijker uitsluiten, omdat ze hun promo opnemen in de regieruimte.”

Ze besluit: “Al die schermen zie je dan om hen heen en dan zit de presentator of presentatrice. Die doet dan zittend de promotietekst en dat vind ik heel erg de kijker doen buitensluiten en niet zo actief. Ik vind het jammer dat Hart van Nederland een meer randstedelijke insteek heeft gekregen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat het beter zou zijn als Hart van Nederland zich iets regionaler opstelt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen