Waarom was Joost Klein boos op cameravrouw? ‘Ze negeerde het!’

Waarom is Joost Klein zo boos geworden op de cameravrouw die zorgde voor zijn diskwalificatie? Waarom wilde hij niet gefilmd worden? “Het was vlak na het eerbetoon aan zijn ouders.”

Joost Klein © NPO

Joost Klein mocht gisterenavond niet optreden in de finale van het Eurovisie Songfestival, omdat hij gediskwalificeerd werd na een klacht van een cameravrouw. Zij heeft hem herhaaldelijk lastiggevallen en voelde zich bedreigd toen de zanger daar boos over werd. Waarom was Joost zo kwaad op haar en waarom wilde hij niet gefilmd worden?

Emotioneel slot

De bewuste cameravrouw filmde Joost backstage na het zingen van zijn liedje Europapa. Dat nummer eindigt met een gevoelig eerbetoon aan zijn ouders, die beiden zijn overleden toen hij nog minderjarig was. Vlak na zo’n slot is hij niet in de mood om achter de schermen een camera op zijn neus te krijgen, maar toch is dat herhaaldelijk gebeurd.

Songfestival-commentator Cornald Maas legt uit: “Joost is meerdere malen door deze dame lastiggevallen met een draaiende camera en hij wilde juist niet dat dat gebeurde nadat hij het emotionele deel van zijn song had gezongen, waar hij elke keer helemaal in gaat. Zo’n artiest is het. Hij herbeleeft het elke keer opnieuw.”

Backstage-gedoe

Joost gaat emotioneel gezien helemaal terug naar die lastige periode in zijn leven, legt Cornald uit. “Het kan voor andere artiesten anders zijn, maar voor hem is dat zo. Dan komt hij het podium af en er was van de week ook al zo’n moment geweest waarop hij heeft aangegeven dat hij níet wilde.”

Hij vervolgt: “Er is gedoe over geweest en toch gebeurde het weer en nog een keer, dus hij heeft – voor zover ik weet – die camera of die telefoon geloof ik van haar naar beneden gedrukt en dat was het zo ongeveer.”

Grensoverschrijdend

Documentairemaakster Jessica Villerius vindt dat juist de cameravrouw zich grensoverschrijdend heeft gedragen. “We weten van mensen die sensitief zijn en onder immense druk staan – optreden voor miljoenen mensen mag je daar wel onder scharen – emotioneel kunnen reageren. Joost Klein weet dit van zichzelf begreep ik.”

Ze vervolgt op haar Instagram: “Hij gaf aan dat hij seconden nádat hij een emotioneel eerbetoon aan zijn overleden ouders had gedaan voor die miljoenen mensen, niet recht in zijn gezicht gefilmd wilde worden backstage. Hij had dan even een paar seconden nodig. Een verzoek dat deze week meermaals zou zijn herhaald.”

Gewoon negeren

Belachelijk, vindt Jessica. “De productie of de cameravrouw in kwestie besluit dat gewoon te negeren en de artiest besluit zijn grenzen dan maar wat duidelijker aan te geven. Wie is dan onveilig voor wie? In ieder ander geval loop je daarna naar elkaar toe, bied je (beiden) je excuses aan en ga je weer verder, want je bent een professional.”

“In plaats daarvan besluit de organisatie iemand zijn droom aan diggelen te slaan, omdat ‘er geen ruimte is voor onveiligheid’. Zullen ze zelf ook horen hoe ironisch hun verklaring klinkt?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie was volgens u grensoverschrijdender bezig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen