René van der Gijp: ‘Kees van der Spek scoort over andermans rug’

René van der Gijp heeft zich aan tafel bij Vandaag Inside buitengewoon kritisch uitgelaten over Kees van der Spek, een van de programmamakers van RTL. “Het is scoren over andermans rug.”

Kees van der Spek en René van der Gijp © RTL, SBS

RTL heeft een aflevering van de Kees van der Spek-show Oplichters Aangepakt offline gehaald vanwege het overlijden van een betrokkene in de uitzending. Volgens het AD gaat het om een man die in het programma werd beschuldigd van het oplichten van een ouder echtpaar. “Hij is daags na de uitzending zelf uit het leven gestapt, melden bronnen.”

Teneergeslagen

De bewuste man is volgens het AD enorm geschrokken van de aandacht. “De programmamaker heeft gedreigd dat hij terug zou blijven komen als Thomas de 5.000 euro per maand niet op tijd en tot de laatste cent zou aflossen. Dit was voor Thomas onmogelijk”, zegt Willem Miermans, een ondernemer die contact met hem had, in de krant.

Deze ondernemer, die óók kort in de uitzending verscheen, vervolgt: “De dag na de uitzending was hij erg terneergeslagen. Nu vraag ik me nog steeds af of ik meer had moeten doen. Dit is puur sensatietelevisie, gemaakt zonder dat de makers zich bekommeren om de grote gevolgen van hun handelingen. Ik vraag me af wat hier het werkelijke doel van is.”

Kees verdrietig

Kees voelt zich vreselijk, zegt hij. “Ik voel me ontzettend verdrietig. Dit overstijgt het belang van mijn programma. Journalistiek en juridisch hebben we geen fouten gemaakt of onjuistheden verspreid in de uitzending. Maar niemand wil dit soort uitkomsten. Daarover ben ik erg ontdaan. We wensen de nabestaanden veel sterkte toe met dit verlies.”

Vandaag Inside-ster René van der Gijp stipte dit heftige nieuws gisterenavond aan in zijn talkshow. “Die Kees van der Spek, die zit daar best mee, hè? Dat denk ik best wel.”

Spannend maken

René is kritisch over de manier waarop Kees televisie maakt. “Kijk, hoe je het ook wendt of keert… Ik hou bijvoorbeeld heel erg van John van den Heuvel die dat gekidnapte meisje op ging proberen te zoeken, weet je wel. Daar hield ik wel van, want dat meisje was gekidnapt door d’r vader en meegenomen naar India.”

“Daar hield ik heel erg van, maar wat Kees van der Spek doet met iemand die is opgelicht voor 40 duizend euro… Dat is toch allemaal tv-maken hoor. Dat is het spannend maken.”

Andermans rug

Wilfred Genee vult René aan. “Scoren om de cijfers.”

René: “Dat is scoren over andermans rug.”

Johan Derksen: “En ook nog een beetje de held spelen.”

René: “Dat is je geen ene reet schelen over die die 40 duizend kwijt is en je ook geen ene reet interesseren voor die ene die 40 duizend gepikt heeft. Dat is puur tv-maken.”

Eigen gewin

Het is niet kies, vindt René. “Ook Alberto Stegeman. Het is altijd voor eigen gewin. Dan heb ik liever John van den Heuvel die dat meisje opzoekt. Dan weet ik: daar wint hij niets mee, want dat doet hij voor dat gezin, maar wat Kees van der Spek doet…”

Wilfred: “Eigenlijk vind je het een beetje makkelijk scoren, dat is wat jij zegt?”

René: “Ja, en je ziet nu wat er gebeurt: dan kom je bij een man die misschien daar niet tegen kan en waarvoor de tv allemaal te groot is en die hangt zich op. Ja, dan krijg je dat.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen