Eva Jinek strikt Wouter de Winther als vaste gast: ‘Die zit overal!’

Eva Jinek heeft de eerste vaste gast gestrikt voor haar nieuwe vooravondtalkshow op NPO 1, namelijk niemand minder dan routinier Wouter de Winther. “Hij is al wel veel te zien.”

Wouter de Winther en Eva Jinek © RTL

Het begint nu steeds dichterbij te komen: Eva Jinek keert begin september terug op de buis en zal dan een héél tv-seizoen lang te zien zijn met haar nieuwe talkshow in de vooravond van NPO 1. Ze draaide de afgelopen jaren slechts wat talkshowdienstjes bij RTL, maar sorteert nu echt voor op een talkshow die een DWDD-achtige status kan bereiken.

Wouter vaste gast

Welke gasten gaan er aanschuiven bij Eva? “Er zijn al veel mensen benaderd om daar al dan niet exclusief regelmatig aan te schuiven”, zegt mediakenner Victor Vlam in De Communicado’s. “De mensen die benaderd zijn en ja hebben gezegd, zijn onder andere Tom van ’t Einde. Ook Joost Vullings heeft ja gezegd. Die twee vind ik geen grote verrassing.”

Waarom niet? “Omdat ze voor EenVandaag werken en dat is ook een AvroTros-programma, dus dan is het ook vrij logisch dat ze bij Jinek aan schuiven. Tim de Wit heeft ook ja gezegd tegen Jinek en Wouter de Winther, de politiek commentator van De Telegraaf, die inderdaad heel veel al in talkshows is te zien. Hij is heel veel te zien in talkshows, ja.”

Best geïnformeerd

Wouter zit inderdaad in vrijwel álle talkshows. Mocht Eva hem exclusief gestrikt hebben, dan zou het een mooie vangst kunnen zijn. Volgens Sam Hagens en Rutger Castricum is hij namelijk de best ingevoerde journalist die er rondloopt in Den Haag. Als hij níet exclusief gestrikt is, dan stelt het natuurlijk niet zoveel voor.

Er zijn ook mensen die nee hebben gezegd, weet Victor op basis van insiders. “En dat zijn voornamelijk RTL-gezichten. Floor Bremer, politiek duider van RTL Nieuws. Michiel Vos, Amerika-duider van de late RTL talkshow. En Jermaine Ellenkamp, de crime-verslaggever van RTL Boulevard. Die gaan dus niet in dat programma verschijnen.”

Mogen niet?

Die mogen dat misschien ook niet van RTL. “Zou kunnen inderdaad, ja. Ik kan me inderdaad het voorstellen dat RTL dat liever niet heeft, omdat Jinek natuurlijk wel een grote concurrent is van de andere programma’s op dat tijdstip en dat is inderdaad RTL Nieuws en RTL Boulevard.”

En wellicht zit er wat oud zeer bij RTL. Eva is namelijk niet heel galant vertrokken. “Nee, dat zou inderdaad ook kunnen. Ja, dat is inderdaad speculatie. Dat weet ik niet, maar dat zou inderdaad ook hier aan te grondslag hebben kunnen liggen.”

Niet vernieuwend

Hoe dan ook: die gastenlijst klinkt niet heel erg vernieuwend. “Nee, kijk, dat was ook een beetje het beeld wat ik hiervan had, want ja, ik had eigenlijk de verwachting dat het wel echt een wat ander programma zou worden dan een standaard talkshow. Als je Tim de Wit en Wouter de Winther uitnodigt, die zitten echt al in elke andere talkshow.”

“Het is niet dat ik daarmee weggeblazen ben van de vernieuwing. Floor Bremer, Joost Vullings en Wouter de Winter waren letterlijk haar drie politieke duiders in het RTL tijdperk. En Michiel Vos en Tom van ’t Einde, die waren eigenlijk haar twee Amerika-duiders bij RTL. Dus ze leunt heel erg sterk op exact dezelfde mensen.”

Meer experiment

Jammer, vindt Victor. “Van mij mag er echt veel meer geëxperimenteerd worden. Als ik ook kijk naar Sophie & Jeroen, dat is min of meer ook een standaard talkshow… Zelfs nu Jeroen Pauw is teruggekomen, komt dat gemiddeld toch niet veel verder dan 700.000 kijkers. Dat is echt veel minder dan de anderhalf miljoen kijkers die naar DWDD keken.”

“Misschien is dat in deze tijd niet meer haalbaar, maar ja, VI scoort een miljoen. Ik denk dat een miljoen echt haalbaar moet zijn voor Eva Jinek, maar dan denk ik wel dat je met echt iets nieuws moet komen en dit vind ik meer van hetzelfde. Ik vind het heel erg op een gewone 13-in-een-dozijn-talkshow lijken.”

“Ik maak me echt een klein beetje zorgen over hoe dit allemaal verloopt, deze voorbereidingen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek strikt Wouter de Winther. Mooie vangst?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen