Wilfred Genee bevestigt: ‘Johan Derksen boos na clash over Joden’

Wilfred Genee bevestigt dat Johan Derksen vrijdagavond boos was na hun clash over Jodenhaat. Ze hebben er na afloop van de uitzending niet meer over gesproken. “Meteen naar huis.”

Wilfred Genee en Johan Derksen © SBS

Het stoort veel mensen hoe er in Vandaag Inside wordt gesproken over Joden, en dan met name door Johan Derksen. Hij krijgt al een tijdje het verwijt een antisemiet te zijn, maar zelf herkent hij zich daar niet in. Wel vindt hij dat Barbara Barend zich bijvoorbeeld aanstelt als het gaat over de angst die Joden voelen sinds de aanslag van Hamas op Israël.

Echt ruzie?

Voor Barbara zal het hard aankomen dat Johan er zo in staat, omdat ze jarenlang met elkaar hebben samengewerkt. Wilfred sprong vrijdagavond voor haar in de bres en dat leidde tot een conflict met Johan. Tijdens de aftiteling was te zien dat Johan de eerste was die opstond van tafel om naar huis te gaan.

Studiogast Tijs van den Brink vraagt Wilfred ernaar in de rubriek In De Wandelgangen, die steevast wordt opgenomen na de live-uitzending op SBS 6. “Hadden jullie nu echt ruzie of niet?”

Niet eens

Wilfred beaamt dat. “Nou, hier zijn we het absoluut niet over eens. Ik vind echt dat hij het overschat en dat hij het bagatelliseert.”

Tijs: “Maar is hij nu meteen naar huis?”

Wilfred: “Maar hij is altijd meteen naar huis!”

Tijs: “Is hij boos op jou nu?”

Wilfred: “Nou, dat zal dan vast wel.”

Geen appjes

Het is niet zo dat Wilfred en Johan daar dan in het weekend over door ruziën, zegt hij. Tijs: “Krijg je een appje vanavond?”

Wilfred: “Nee, krijg ik nooit. We reageren nooit meer op elkaar. Maandag gaan we gewoon weer verder alsof dit helemaal niet gebeurd is. Maar ik vind gewoon dat dit net iets te belangrijk is.”

Tijs: “Ik ben het helemaal met je eens, dus het was helemaal geen moeite om je bij te vallen.”

Enorm kwalijk

Wilfred trekt partij voor Barbara, en niet voor Johan. “Ik was vanmiddag – en dat nam ik mezelf enorm kwalijk – enorm geschrokken toen Barbara bijna tien minuten lang dit verhaal zat te vertellen over wat er op dit moment allemaal gebeurt in de Joodse gemeenschap.”

De presentator neemt dat zichzelf kwalijk omdat VI een rol speelt in het bagatelliseren van de Jodenhaat, met name door de uitspraken van Johan. “Over hoe groot de angst is en wat er aan incidenten plaatsvinden, met bewakers bij scholen en synagogen. Man, man, man.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Johan Derksen wordt antisemitisme verweten. Begrijpt u dat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen