Özcan Akyol zorgt voor woede bij Charles Groenhuijsen: ‘Tjonge!’

Charles Groenhuijsen is nog altijd woest over hoe Özcan Akyol heeft gereageerd op het bloederige incident bij Op1. “Wat had hij dan gezegd?! Ik ben Eus, ik heb verstand hiervan?”

Özcan Akyol en Charles Groenhuijsen © SBS, NPO

Het is een historische tv-gebeurtenis: de uitzending van Op1 waarin Charles Groenhuijsen en Margje Fikse gewoon aan hun talkshowtafel blijven zitten terwijl er een gast half doodbloedt op de studiovloer. Ze legden de kijkers uit wat er allemaal gebeurde met die gast, waar het bloed vandaan kwam en hoe dat vervolgens op de grond droop.

Charles woest

Özcan Akyol heeft dat op televisie ‘behoorlijk gênant’ genoemd. “Toen dat gebeurde, was Charles Groenhuijsen aan het zoeken in het draaiboek van: oké, er valt een vrouw op de grond, waar staat dat eigenlijk? En die kon het niet vinden! En die Margje Fikse bleef doorpraten alsof het een live-radioverslag was. De menselijke reactie zou zijn dat je gaat helpen.”

Het zijn uitspraken die Eus al langer dan een jaar geleden gedaan heeft, maar die nog altijd de woede opwekken van Charles. “Beste Özcan, wat had ik moeten doen? Erbij gaan staan van: mevrouw, gaat het een beetje? Nee, er waren gewoon artsen bij die niet geïnteresseerd waren in: ‘Mevrouw, gaat het een beetje?’”, zegt hij in Nieuwe Revu.

Totale amateur

Die artsen boden de juiste hulp, aldus Charles. “Die waren geïnteresseerd in: ‘Mevrouw, wat hebt u? Wat kunnen we voor u doen?’ En op dat moment had ik alleen maar verschrikkelijk in de weg gelopen. En had het vrij belachelijk gestaan, denk ik, als totale amateur en niet ervaren met dat soort van traumazorg. Ik zou het nu precies zo doen.”

De regie had volgens Charles geen pauzemelding paraat. “Er werd ook voortdurend in ons oor getoeterd wat we wel of niet zouden gaan doen. Gaan we stoppen of gaan we door? Is het verantwoord om door te gaan? Terwijl ik volgens allerlei critici een beetje schaapachtig keek, wil je niet weten wat er allemaal in mijn oor gebeurde op dat moment.”

Bloed stelpen

Er was professionele hulp, benadrukt Charles opnieuw. “Dat heb ik ook vanaf het begin gezegd, na alle stampij erover. Op zaterdagavond ben ik nog even gepersifleerd in Even tot hier en ik vind dat allemaal prima. Moet je doen. Op social media ben ik totaal afgeslacht.”

“Wat had Özcan gedaan? Was ie de zaak gaan spalken? Of bloed gaan stelpen? Had ie haar vriendelijk toegesproken? ‘Ik ben Eus, ik heb verstand hiervan en luister naar me.’ Zo dan?”

Tjongejonge

Had Charles niet even invoelend moeten meekijken? “Ja, en dan? Tjongejonge, het is me wat. Daar schiet je wat mee op… Jij gaat toch ook niet stilstaan bij een ongeluk op de snelweg? Je probeert toch ook door te rijden? In ieder geval ga je niet hulpverleners in de weg lopen. Ik vind het echt belachelijk, sorry.”

Het zit hem nog hoog. “Als Rick Nieman op zondagochtend iets geks doet, valt het niemand op, daar wordt nooit over geschreven. En als wij zoiets hebben, dan is het voer voor critici en cabaretiers.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Charles Groenhuijsen even naar de gewonde vrouw toe had moeten lopen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen