Tom Egbers voor de rechter: ‘Dit is waarom het héél pijnlijk wordt’

Tom Egbers gooit alles in de strijd om terug te keren als presentator van Studio Sport; vanmiddag om één uur treft hij de NOS voor de rechter. “Dit gaat echt heel erg pijnlijk voor hem worden.”

Tom Egbers © NPO

Met nog een half jaar te gaan tot zijn pensioen is er Tom Egbers kennelijk veel aan gelegen om een soort eerherstel te krijgen; hij wil vanmiddag bij de kortgedingrechter afdwingen dat hij kan terugkeren als presentator van Studio Sport. Maar volgens onder anderen Angela de Jong en Luuk Ikink willen de gewone mensen op de werkvloer dat niet meer.

As van het kwaad

Tom staat op non-actief vanwege een schandaal rondom een affaire die hij heeft gehad op de redactievloer, waarna de dame in kwestie is vertrokken, maar dat is niet het grote probleem. Volgens de Volkskrant ging er aan dat vertrek een periode vooraf waarin hij haar twee jaar lang pestte en intimideerde. “De as van het kwaad”, noemde hij haar.

Volgens Volkskrant-columniste Emma Curvers is veel te veel alleen de nadruk op die affaire an sich komen te liggen en wordt gretig benadrukt dat een affaire niet verboden is. “Egbers trekt zich nu terug in dezelfde juridische werkelijkheid. Gedrag waarvoor geen aangifte is gedaan telt niet, dus heeft hij recht op zijn baan”, zegt ze in haar column.

Verziekte werksfeer

Het gesprek over wangedrag gaat over gedrag ‘dat technisch gezien misschien legaal is, en juist daardoor zo ongestoord de werksfeer kan verzieken’, legt Emma uit. En dat zou natuurlijk ook verklaren waarom ze op de redactievloer van de NOS wel klaar zijn met de 66-jarige Tom Egbers en waarom de omroep zo treuzelt met zijn terugkeer.

Rob Goossens vreest dat het een enórm pijnlijk kort geding gaat worden, omdat zijn ongewenstheid straks zwart-op-wit komt te staan. “Ik verwacht eigenlijk dat we een heel meewerkende NOS gaan zien, omdat uit de reacties al duidelijk is dat er gesprekken zijn geweest over passend werk, om het even zo te noemen”, zegt hij in RTL Boulevard.

Pijnlijk moment

De NOS wil Tom wel weer aan het werk helpen, maar niet op zijn oude plek. “Wat daar dan onder verstaan wordt, weten we niet. Is dat parkeerwachter op het NOS-parkeerterrein? Is dat korte items voormonteren? Heeft de NOS inderdaad gezegd: ‘Ga maar lekker documentaires maken, maar als Studio Sport-presentator zien we je toch niet meer’?”

Dat weten we niet. “Wat we wel weten is dat de NOS-redactievloer gewoon niet op Tom Egbers zit te wachten en ik neem aan dat de NOS dat gaat uitvoeren en dat gaat een pijnlijk moment worden voor Tom Egbers.”

Meewegen

Gaat de rechter het sentiment op de werkvloer meewegen? “Ja, ik ben leek, maar ik heb wel veel zaken gezien en uiteindelijk houden de meeste rechters wel rekening met de gevolgen van een uitspraak. Als inderdaad de uitspraak dat Tom weer moet presenteren voor zulke grote onrust op de redactie zorgt, ja…”

Zijn oude plekje krijgt Tom niet terug, verwacht Rob. “Welke rechter gaat dat doen? Als een caissière wil terugkeren bij Albert Heijn en kassa 4 is bezet, dan gaat ze naar kassa 5, maar er is maar één presentator van Studio Sport en dat stoeltje is bezet… Ja, ik zou het heel gek vinden als de rechter zegt: ‘Nee, Tom Egbers heeft daar recht op.’”

Diepe zucht

Zelfs als Tom weer terug mag keren, is de sfeer compleet verziekt, denkt Rob. “Klopt. Aan de andere kant: hoeveel heeft Tom Egbers te verliezen? Het is een jaar sinds hij op non-actief is gesteld. Op 12 maart vorig jaar is hij thuis komen te zitten en in de tussentijd is er niks bij gekomen.”

Emma vindt het kansloos. “Het lijkt me dat als je zo je toegangspasje terug moet krijgen, de vrijmibo’s niet meer als vanouds gaan worden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Moet Tom Egbers maar gewoon lekker met pensioen gaan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen